Overwater neemt eerste Weidoptie-zonnepomp in bedrijf

23 maart 2016

Overwater neemt eerste Weidoptie-zonnepomp in bedrijf

Vanochtend nam de familie Overwater aan de Oudendijk  in Strijen de eerste Weidoptie-zonnepomp in bedrijf. Met de pomp wordt het mogelijk om 1 hectare weiland om te zetten in plas-drasgebied. De zonnepomp is gefinancierd met donaties van de campagne Weidoptie van de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland. Met de campagne wil de milieufederatie de Zuid-Hollandse weidevogels weer een toekomst geven.

Met de zonnepomp wordt in het voorjaar water op het weiland gepompt waar dan natte en modderige plekken  ontstaan. Weidevogels hebben deze vochtige weilanden nodig. In de natte, zachte bodem kunnen de vogels met hun lange snavels goed  naar voedsel zoeken. Ook bloemrijk en gevarieerd grasland, wat zo belangrijk is voor de weidevogels, groeit het best op een vochtige bodem.

Weidevogelbeheer in de Hoeksche Waard

Overwater is aangesloten bij de Coöperatie Collectief Hoeksche Waard (CCHW). Het collectief zet zich actief in voor een beter leefgebied voor de weidevogels in de Hoeksche Waard. Overwater is al vele jaren actief betrokken bij het weidevogelbeheer. Met zijn eerste plas-drasgebied in de regio hoopt hij andere agrarische bedrijven te inspireren tot een beter weidevogelbeheer.

Geef de weidevogels weer een toekomst

De extra inspanningen zijn nodig. Sinds de jaren 90 zijn belangrijke weidevogels  zoals de grutto, de kievit, de slobeend, de scholekster en de tureluur met ongeveer de helft afgenomen. Ze dreigen zelfs uit het boerenland te verdwijnen. De Natuur en Milieufederatie  Zuid-Holland wil daar met de campagne Weidoptie verandering in brengen. Door het symbolisch adopteren van een weidevogel op de website www.weidoptie.nl dragen donateurs bij aan de aanschaf van zonnepompen en kruidenmengsels.

 

Foto_1

 

Foto_2