Oproep aan Vlaardingen en Rotterdam om mogelijkheden voor betere inpassing Blankenburgtunnel open te houden

9 september 2015

Oproep aan Vlaardingen en Rotterdam om mogelijkheden voor betere inpassing Blankenburgtunnel open te houden

Op 17 september wordt de inpassing van de Blankenburgtunnel behandeld in de gemeenteraden in Vlaardingen en Rotterdam. Natuurmonumenten, ANWB, Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland, Midden-Delfland Vereniging en LTO Delflands Groen roepen de gemeenten op om de mogelijkheden open te houden om te kiezen voor een variant zonder kanteldijk. Daarmee kan een veel betere inpassing van de weg gerealiseerd worden.

Nieuw onderzoek van Rijkswaterstaat heeft aangetoond dat de mogelijkheden voor de inpassing van de Blankenburgtunnel veel groter zijn dan tot nu toe werd aangenomen. Doordat de veiligheid voor overstroming ook op een andere manier gegarandeerd kan worden dan via een kanteldijk (verhoging van de weg na de tunnel tot dijkniveau) zou de weg over vrijwel de gehele lengte ondertunneld kunnen worden. Als deze veel beter ingepaste variant in het verdere proces opgenomen wordt, kunnen marktpartijen bij de aanbesteding uitgedaagd worden om tot de best haalbare inpassing te komen.

Zowel tegenstanders van de Blankenburgtunnel (de natuur- en streekorganisaties en LTO Delflands Groen) als voorstanders van een nieuwe oeververbinding (ANWB) zijn het erover eens dat als de Blankenburgtunnel er komt de aantasting van de groene long Midden-Delfland zo veel mogelijk voorkomen moet worden. Zij zijn dan ook blij dat het onderzoek nu uitgewezen heeft dat een veel beter ingepaste variant zonder kanteldijk technisch haalbaar blijkt te zijn. De kosten vormen nu voor de minister nog een belemmering om voor deze variant te kiezen. De organisaties pleiten er echter voor om deze variant niet af te schrijven zodat marktpartijen bij de aanbesteding gestimuleerd kunnen worden om tot een optimale inpassing te komen.

Downloads