Opnieuw bezoekt Chinese delegatie de NMZH

30 september 2019

Opnieuw bezoekt Chinese delegatie de NMZH

Op vrijdag 27 september mochten wij een presentatie en dialoog verzorgen voor een Chinese delegatie uit de havenplaats Guangzhou, de hoofdstad van de provincie Guangdong. De delegatie bestond uit de ambtelijke top van het gemeentelijk milieu en ecologisch bureau.

Sinds 2010 heeft Rotterdam een stedenband met Guangzhou. Naast bezoeken aan onder meer de haven van Rotterdam, hebben zij gesprekken met de overheid, het kenniscluster en het bedrijfsleven om de nodige ervaringen uit te wisselen en contacten te leggen. Zij waren in dit verband ook geïnteresseerd in de rol en het functioneren van een NGO in dit soort complexe projecten. Wij zijn graag open over ons functioneren en vonden het ook interessant om een Chinese delegatie ervaringen van een NGO in dit soort processen mee te geven.

In onze presentatie hebben wij het hoe, wat en waarom van de NMZH besproken en onze positionering in het maatschappelijk en bestuurlijk krachtenveld toegelicht. Daarnaast hebben we ingezoomd op strategische projecten en onze rol daarbij; zoals de Maasvlakte 2, Stikstofdepositie, de LNG dialoog, Waterstof, Klimaatakkoord, Kustpact en vergunningverlening trajecten. Tevens konden we uitleggen hoe wij onze relatie met het Havenbedrijf Rotterdam, bedrijfsleven, ministeries en de provincie hebben vormgegeven. Het was wederzijds een bijzondere en leerzame ochtend.

Guangzhou
Guangzhou, heette vroeger Canton en is de provinciehoofdstad van de provincie Guangdong in het zuiden van China. Sinds 2005 is het een van de vijf nationale centrale steden in China. In deze stad wonen 14,5 miljoen inwoners. Inclusief voorsteden is het veruit de grootste metropool ter wereld. Op een gebied ter grootte van de helft van Nederland wonen 62 miljoen inwoners. De stad is een belangrijke havenstad. De haven is sinds 2006 de op vier na grootste van de wereld. De Internationale luchthaven Guangzhou Baiyun is een van de belangrijkste luchthavens van China.

Chinese delegaties weten ons steeds vaker te vinden. De volgende delegatie staat gepland voor 21 oktober!

Meer informatie? Neem contact op met