NMZH teleurgesteld over uitspraak Raad van State winterganzen

12 april 2018

NMZH teleurgesteld over uitspraak Raad van State winterganzen

De Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland is teleurgesteld over de uitspraak die de Raad van State op 11 april deed over het hoger beroep met betrekking tot het afschot van winterganzen in Zuid-Holland. De hoogste bestuursrechter ging niet mee in het betoog van de NMZH dat de dreiging van schade onvoldoende was onderbouwd, het gebruik van lokganzen ten onrechte werd toegestaan terwijl het doel van de ontheffing is om ganzen te verjagen en dat er ten onrechte geen limieten zijn gesteld aan het maximale aantal te schieten ganzen.

Wel kreeg de NMZH gelijk op het punt dat de rechtbank ten onrechte voorbij was gegaan aan het feit er geen grondslag staat om na 1 januari 2017 het gebruik van het geweer in de ontheffing top te nemen.

De NMZH vindt het jammer dat zij niet op meer punten in het gelijk is gesteld. Zo blijft het moeilijk te begrijpen waarom toegestaan mag worden dat lokganzen gebruikt mogen worden terwijl het doel juist is om ganzen te verjagen. Een schrale troost is dat het aantal geschoten ganzen tot nu toe relatief beperkt is gebleven. Doordat een (hoger) beroepsprocedure lang duurt, is er al een tijd gebruik gemaakt van de ontheffing waardoor inmiddels dus cijfers van het afschot beschikbaar zijn. De NMZH hoopt dat de omvang van het afschot niet verder op zal lopen, maar had natuurlijk liever gezien dat hier zekerheid over was geweest via voorwaarden in de ontheffing.

Lees hier de uitspraak van de Raad van State