Natuurprijs: stem op valuta voor veen!

3 oktober 2016

Natuurprijs: stem op valuta voor veen!

De Friese Milieu Federatie (is een onderdeel van de Natuur en Milieufederaties) en de Noardlike Fryske Walden (Noordelijke Friese Wouden) willen de natuurwaarden in het veenweidegebied verhogen en tegelijkertijd de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Dit doen zij met het project Valuta voor Veen. Met dit project kunnen zij de Natuurprijs 2016 winnen. Steun dit project en breng voor 10 oktober je stem uit!

Wat is er aan de hand? In de tijd dat veen gevormd werd, waren de veengebieden grote sponzen die CO2 en water opnamen. Nu het veen wordt ontwaterd, zorgt de zuurstof ervoor dat het veen wordt afgebroken (geoxideerd). Hierdoor komt CO2 vrij. Het idee achter Valuta voor Veen is om de CO2 uitstoot vanuit het veen een halt toe te roepen (of zelfs vast te leggen) door het waterpeil te verhogen.

De kosten die dat voor boeren met zich meebrengt, worden vergoed door per ton uitgespaarde CO2 een vrijwillige bijdrage te vragen aan burgers, bedrijven en overheden. Burgers die een vliegreis maken, kunnen nu al hun CO2 compenseren door bomen aan te laten planten in bijvoorbeeld Zuid-Amerika. Met Valuta voor Veen moet het mogelijk worden dat burgers CO2 kunnen compenseren in hun eigen omgeving.

Het project Valuta voor Veen is een eerste verkenning waarin de potentie en randvoorwaarden worden bekeken.

Stem voor 10 oktober!

Wil je dit project steunen? Dan kan via een like op deze pagina: http://www.natuurprijs.nl/inzendingen/valuta-voor-veen . De 3 inzendingen met de meeste likes zijn automatisch genomineerd voor de Natuurprijs 2016. Liken kan tot en met maandag 10 oktober 12:00 uur.