Natuureiland Sophiapolder weer bereikbaar

9 augustus 2016

Natuureiland Sophiapolder weer bereikbaar

Vanaf woensdag 10 augustus is Natuureiland Sophiapolder van het Zuid-Hollands Landschap weer opengesteld voor publiek. Na een kortstondige uitbraak van botulisme onder vogels is het eiland weer toegankelijk. Onze schippers zetten u over met een veerpont, op woensdag, zaterdag en zondag van 12.00-17.00 uur. U kunt aan boord gaan aan de veerstoep, Veersedijk 301 te Hendrik Ido Ambacht.

Door een kortstondige uitbraak van botulisme onder vogels was het Zuid-Holland genoodzaakt om het eiland af te sluiten voor publiek. Door snel optreden van het Zuid-Hollands Landschap en Rijkswaterstaat lijkt de uitbraak van botulisme op Natuureiland Sophiapolder met succes bestreden. De botulismebacterie heeft zich niet meer kunnen uitbreiden na het bericht van vorige week en het aantal besmette en dode vogels is verder beperkt gebleven. Het koele zomerweer en het hoge water tijdens het middaguur hebben de bacterie beteugeld, samen met andere genomen maatregelen.

Inmiddels wordt het natuureiland al weer volop gebruikt door talloze vogels om hun kostje bij elkaar te scharrelen in het bijzondere zoetwatergetijdegebied. Op enkele punten waar de doorstroming van het water minder goed is, hangen nog linten en vliegers om de vogels af te schrikken. Zodra blijkt dat de botulisme gevaar volledig is afgenomen, zullen ook deze maatregelen worden verwijderd.