Nationale Duurzame Huizen Route breidt uit met thematours

2 mei 2016

Nationale Duurzame Huizen Route breidt uit met thematours

Voor huiseigenaren die zich willen verdiepen in duurzaam wonen organiseert de Nationale Duurzame Huizen Route nu thematours. De tours die in mei en juni plaatsvinden, zijn een aanvulling op de huizenroute in november. Tijdens een thematour bezoekt een groep van gemiddeld twaalf geïnteresseerden een woning aan de hand van een specifiek thema. De Nationale Duurzame Huizen Route komt hiermee tegemoet aan de wens van bezoekers om dieper in te gaan op de mogelijkheden van het verduurzamen van de woning. De organisatie verwacht dit voorjaar veertig tours aan te kunnen bieden, verspreid over heel Nederland.

In 2015 zijn er vijf thematours georganiseerd. “Het enthousiaste verhaal van een huiseigenaar sluit goed aan bij de vragen van de bezoekers. Juist in een woning ga je de samenhang van de verschillende mogelijkheden pas goed begrijpen. Ook de uitwisseling binnen de groep geïnteresseerden is waardevol; dit gaat ook door na de tour”, aldus organisator Gerard Simon.

Door het gevarieerde aanbod van thematours overal in Nederland kunnen bezoekers zich verder verdiepen in specifieke maatregelen of concepten. De thema’s variëren van zonnepanelen, energieneutraal renoveren, een warmtepomp in een bestaande woning, het gebruik van natuurlijke materialen, etc. Bezoekers kunnen zich inschrijven op www.duurzamehuizenroute.nl, waar het actuele aanbod te vinden is.

Thema aangeven

Huiseigenaren die behoefte hebben aan specifieke informatie kunnen dat op de website aangeven. Als er in een gemeente of regio voldoende interesse is in een bepaald thema, wordt er een tour georganiseerd. Dit gebeurt in samenwerking met huiseigenaren waarvan de woning op de website staat. Vanaf 2017 worden de thematours van februari tot en met juni georganiseerd.

Volgende editie Duurzame Huizen Route

De Nationale Duurzame Huizen Route vindt dit jaar plaats op zaterdag 5 en 12 november. Naast de openstelling van de huizen is het mogelijk om het hele jaar door via de website vragen aan deelnemende huiseigenaren te stellen. Hiermee zijn de goede voorbeelden voor iedereen het hele jaar door bereikbaar.

De thematours worden mede mogelijk gemaakt door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en is een initiatief van Majada Projectmanagement.