Nacht van de Nacht op 24 oktober 2020 live via Facebook en YouTube

Nacht van de Nacht op 24 oktober 2020 live via Facebook en YouTube

Vanwege de huidige situatie rondom het coronavirus en de afgekondigde maatregelen door premier Rutte, hebben de Natuur en Milieufederaties besloten om tijdens de Nacht van de Nacht van zaterdag 24 oktober geen fysieke activiteiten, bijeenkomsten en evenementen te organiseren. Vorig jaar werden meer dan 550 activiteiten in het donker gehouden. Dit jaar waren er zo’n 100 gepland, met inachtneming van coronarestricties. Gezien tweede coronagolf hebben de NMF’s besloten deze activiteiten een jaar uit te stellen en dit jaar een avondvullend programma uit te zenden via Facebook en Youtube.

14 oktober 2020

De NMF’s roepen iedereen op om de Nacht van de Nacht thuis te beleven. Doof zoveel mogelijk lichten, post dit op de website en geniet van de donkere nacht en sterrenhemel.

Programma op Facebook
Via de livestream op Facebook brengt de Nacht van de Nacht een interessant programma. De avond wordt gehost door ambassadeur, cabaretier en schrijver Vincent Bijlo en ambassadeur Andre Kuipers komt met een oproep.

19 uur: Een lezing Sterrenkunde speciaal voor kinderen (van 9 tot 15 jaar) van Jeffrey Bout
Hoe ontstaat een ster en wat is precies een zwart gat? Hoe groot is het heelal. Jeffrey Bout vertelt er van alles over. Hij is afgestudeerd sterrenkundige en brengt al jaren sterrenkunde naar scholen en verenigingen. Als gastdocent vertelt hij vol enthousiasme, waarbij hij zijn publiek het heelal zelf laat beleven. Honderden gastlessen heeft hij inmiddels gegeven voor basisscholen, middelbare scholen, verenigingen, als cursus, in een planetarium of onder de echte sterrenhemel.

20.00 uur: Masterclass Nachtfotografie van ambassadeur Johan van der Wielen
Hoe maak je de perfecte nachtfoto, welke plekken zijn geschikt voor nachtfoto’s en wat is de invloed van lichthinder. Johan van der Wielen vertelt er alles over in zijn masterclass nachtfotografie. Hij behoort tot de top van de Nederlandse natuur- en nachtfotografen en zet zich al jaren in als ambassadeur van de Nacht van de Nacht campagne. In zijn lezing neemt hij je mee op zijn (verre) reizen en laat hij de mooiste foto’s en films zien van sterrenhemels, noorderlicht, nachtdieren en natuur. Daarbij geeft hij tips en tricks en laat hij regelmatig zien waarom de overmatige verlichting in Nederland zo slecht is.

21 uur: Een korte Masterclass sterrenkunde door ambassadeur Govert Schilling
Govert Schilling is al jaren ambassadeur van de NachtvandeNacht en is freelance wetenschapsjournalist en publicist. Hij schrijft over sterrenkunde en ruimteonderzoek voor kranten en tijdschriften in binnen- en buitenland. Hij publiceerde tientallen boeken over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen, waarvan sommige zijn vertaald, o.a. in het Engels, Duits en Chinees. Regelmatig geeft hij op radio en tv toelichting op ontwikkelingen in de astronomie. Daarnaast verzorgt hij publiekslezingen en cursussen, en is hij eindredacteur van de populaire website allesoversterrenkunde.nl

22 uur: Een lezing over de effecten van lichthinder op mens en dier van Professor Joke Meijer
Professor Joke Meijer is de nieuwe ambassadeur van de NachtvandeNacht en is de expert op het gebied van de biologische klok. In haar lezing gaat ze in op de negatieve effecten van licht(hinder) op mens en dier. Waarom is donkerte zo belangrijk voor ons en wat zijn de gevaren van te veel licht op onze gezondheid en op de overlevingskans van nachtdieren. Kortom een hele andere invalshoek die belangrijk is om eens goed te

Bekijk meer informatie over de campagne.

Voor meer informatie neem je contact op met: