Nacht van de Nacht 30 oktober

Nacht van de Nacht 30 oktober 2021

Zaterdag 30 oktober 2021 organiseren we opnieuw de jaarlijkse nacht van de nacht om stil te staan bij het belang van donker. Daarom roepen we iedereen op mee te doen en een mooie activiteit te organiseren: sterrenclubs, wandelverenigingen, de Forten, natuurgebieden, boswachters, restaurants, natuurfotografen, landschappen, IVN, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, biologen, vleermuisdeskundigen, kunstenaars, wetenschappers, etc, etc. Hopelijk doen jullie allemaal weer mee.

24 juni 2021

Afgelopen maanden hebben we niet stil gezeten! De website is vernieuwd. Zie www.nachtvandenacht.nl We hebben een meldpunt lichthinder toegevoegd. https://www.nachtvandenacht.nl/lichthinder/ met nu al honderden meldingen. En naar aanleiding van de meldingen zijn al vele zaken opgelost. We hebben afgelopen jaar een onderzoek gedaan naar bedrijfsverlichting. Zie info Met tientallen vrijwilligers maakten we meer dan 1300 foto’s van bedrijven in de nacht. Daarvan bleek zo’n 70% onnodig veel verlichting aan te hebben. Alle bedrijven ontvingen van ons de foto van hun bedrijf in de nacht, met tips om er iets aan te doen. Voor dit jaar staat een nieuw onderzoek in de planning! Geef je op als nachtfotograaf! Via m.bleijenberg@nmu.nl

Waar is het nog donker?
Nederland is nog steeds een van de meest verlichte landen ter wereld. Echte duisternis is er bijna niet meer te vinden. Hierdoor wordt het zien van een sterrenhemel steeds zeldzamer en raakt het ritme van (nacht)dieren en mensen verstoord. Veel aanlichting van gebouwen, reclameverlichting langs wegen en wegverlichting brandt de hele nacht door terwijl er nauwelijks iemand langs komt. Dat kan minder en slimmer! Met nieuwe technieken kun je wegverlichting dimmen of juist aanzetten als er een fietser of auto langs komt. Met nieuwe technologie kunnen gemeenten en bedrijven ook veel energie en geld besparen en kan lichthinder worden voorkomen. Met de organisatie van de Nacht van de Nacht willen de Natuur en Milieufederaties aandacht vragen voor onnodige lichthinder en energiebesparing op verlichting.

Meer informatie of aanmelden?
Op onze website http://www.nachtvandenacht.nl/ vindt u meer achtergrondinformatie, de evenementen op een rij en een pagina waar gemeenten en bedrijven zich kunnen aanmelden. Voor vragen of opmerkingen kunt u ook contact opnemen met Mellanie Vellekoop.

Voor meer informatie neem je contact op met:

Profiel Mellanie Vellekoop

Mellanie Vellekoop

Regisseur Duurzame Landbouw & Voedsel