Nacht van de Nacht 2022 in Zuid-Holland

Nacht van de Nacht 2022 in Zuid-Holland

Komende zaterdag 29 oktober is het zover: de Nacht van de Nacht 2022. De nacht waarop we het donker vieren en stilstaan bij lichtvervuiling in Nederland. Door heel het land worden er deze nacht activiteiten georganiseerd waarin donker en natuur centraal staan. Hier een mooi lijstje van alles wat er in Zuid-Holland te doen is tijdens de Nacht van de Nacht. Ergens anders een activiteit ondernemen of nog een activiteit aanmelden? Neem een kijkje op de website van de Nacht van de Nacht.    

24 oktober 2022

 1. Beleef de Nacht vanaf het dak van natuurhuis het Melarium

  Natuurlijk Delfland organiseert op zaterdag 29 oktober de Nacht van de Nacht. U kunt deze speciale nacht, als de wintertijd weer ingaat, ervaren op het dak van het natuurhuis het Melarium aan het Melariumpad 11 in Delft. Aanvang 20.00 uur, toegang gratis.

 2. Nachtwandeling in Hooge Nesse in Zwijndrecht

  Een prachtige themawandeling in de Hooge Nesse onder leiding van Ron Stevense. Gebruik al je zintuigen om de duisternis om je heen waar te nemen. Een mooie wandeling geschikt voor kinderen en volwassenen van ca. 1,5 uur.

 3. Presentatie en wandeling in Waalbos Ridderkerk

  Stichting Natuurbeheer Waalbos heeft deze avond een prachtig programma op de agenda staan. De avond begint ben teen verhaal door Christa Groshart over nachtdieren in het donker. Hierna volgt een verhaal over de sterrenhemel door Hans Blok gevolgd door een wandeling door het donkere Waalbos. Als afsluiter is er chocolademelk en glühwein bij een vuurkorf.

 4. Zaklamp speurtocht op fort Noorddijk 

  In het donker komen verhalen pas echt tot leven, zeker op Fort Noorddijk! Tijdens de zaklamp speurtocht ontdek je deze verhalen. Langs de scherfmuur en geschutstellingen, door het officiersverblijf, ga je op zoek naar aanwijzingen en voorwerpen. Zij en de gidsen vertellen het verhaal van het militaire erfgoed en de natuur die nu dankbaar een plekje vindt op het fort.

 5. Nachtwandeling in de duinen van Voorne in Rockanje 

  Natuurvereniging Hollandse Delta organiseert een rondwandeling in de Duinen van Voorne. Jan Alewijn Dijkhuizen zal aan de hand van talrijke verhalen duidelijk maken hoe belangrijk een goede nacht voor de natuur is. Tijdens de wandeling kun je zelf de totale stilte en duisternis van de natuur beleven.

 6. Fotograferen in het donker 

  Petra van Muilenberg geeft tijdens deze nacht een fotografie workshop waarin je bezig gaat met nachtfotografie tijdens zonsondergang, het blauwe uur en de sterrennacht.

 7.  Kijken bij de sterrenwacht in Rijswijk 

  Ga tijdens deze bijzondere nacht eens kijken bij de sterrenwacht in Rijswijk om met je eigen ogen te zien wat het uitdoen van de lichten betekend voor de sterrenlucht.

 8. Avondwandeling in het Goudse Hout met IVN Ijssel en Gouwe

  Een mooie wandeling waarin er genoeg te zien en te horen is. Er is een batdetector mee voor het luisteren naar vleermuizen. Hopelijk zijn er nog andere actieve dieren te zien.

 9. Wandeling met de boswachter in het Bentwoud in Benthuizen

  Beleef de Nacht van de Nacht samen met Boswachter Jonathan. Geniet van de natuur in het donker terwijl de boswachter je verteld over de nachtdieren die hier leven.

 10. Zien en luisteren in het donker met Vogelgroep Rijnwoude 

  Ga tijdens de Nacht van de Nacht erop uit met de deskundige gids van Vogelgroep Rijnwoude om kennis te maken met wat er in het duister te zien en te horen is in Hazerswoude-Rijndijk.

 11. Sterren kijken bij de Sterrewacht Leiden

  Ga op deze bijzondere nacht sterren kijken door de historische kijkers van de sterrenwacht. Bij helder licht kunnen zelfs Jupiter en Saturnus bekeken worden. De andromeda en ringnevel zijn dan ook te zien.

 12. Sterren kijken bij Sterrenwacht Foucault in De Zilk 

  Sterrenwacht Foucault in De Zilk opent tijdens de Nacht van de Nacht haar deuren. Bij helder weer kun je met de telescopen kijken naar de Maan, de planeten Saturnus en later op de avond naar Jupiter, dubbelsterren, sterrenhopen en nevels. Bij niet helder weer is er een presentatie over lichtvervuiling, sterren en de aanwezige instrumenten.

Bij vragen neem contact op met:

Profiel Judith Holwerda

Judith Holwerda

Communicatiespecialist