Molenaars 24 uur aan het werk voor een nieuw scheprad

18 mei 2016

Molenaars 24 uur aan het werk voor een nieuw scheprad

De molenaars en vrijwilligers van Boezemmolen No. 6 bij Haastrecht houden op 3 & 4 juni een unieke inzamelingsactie voor een nieuw scheprad.  24 uur achtereen draaien en zoveel mogelijk draaiminuten laten sponsoren. Als ze 24 uur volmaken met gesponsorde draaiminuten hebben we 14.400 euro. Provincie Zuid-Holland draagt de andere helft bij aan het scheprad. Sponsor draaiminuten via www.zhl.nl/molenactie

De molen is eigendom van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. In 2011 lukte het de stichting om de molen haar wieken terug te geven. Tot nu toe draait de molen alleen nog maar ‘voor de prins’. Voor de show, zeg maar. De molen kan nog geen water opmalen. Dat is jammer, want de molen is onderdeel van de oudste tweetrapsbemaling van Nederland. Een ingenieus systeem ontwikkeld om de polders droog te houden. De komst van het stoomgemaal maakte de molens bij de Hooge Boezem bij Haastrecht in 1914 overbodig.

De molenaars en het Zuid-Hollands Landschap willen het verleden weer tot leven brengen. Door een mini-boezem aan te leggen én de molen weer maalvaardig te maken, kan jong en oud straks zien hoe we in de polders droge voeten hielden.
Om de molen maalvaardig te maken is er geld voor een scheprad nodig. Het scheprad krijgt een diameter van 6 meter en kan het water 1.20 meter omhoog scheppen. De vrijwillig molenaars doen hun uiterste best om nodige geld bijeen te krijgen! Sponsor draaiminuten en kom naar de molen op 3 & 4 juni om jouw draaiminuut mee te maken!

Iedereen is op vrijdag 3 juni vanaf 15.00 uur tot zaterdag 4 juni 15.00 uur welkom in de molen!

  • Beklim de trappen naar boven
  • Neem een kijkje in de kap
  • De molenaar vertelt
  • Knutsel je eigen windmolentje
  • Sponsor draaiminuten en win leuke prijzen!

Boezemmolen No. 6 vindt u aan de Oost-Vlisterdijk 1, 2851 ET Haastrecht