Hooglanders terug op het Eiland van Brienenoord

18 mei 2016

Hooglanders terug op het Eiland van Brienenoord

De Schotse Hooglanders komen op vrijdag 18 mei weer naar het Eiland van Brienenoord om er de hele zomer te grazen. De koeien hebben de winter doorgebracht op de landtong Rozenburg en nu er weer voldoende eten is op het eiland komen ze terug om het Zuid-Hollands Landschap te helpen bij het onderhoud. De kudde bestaat uit drie dames en een kalf. De verwachting is dat de dieren omstreeks het begin van de middag worden gebracht.

De kudde Schotse Hooglanders van Free Nature graast al een tiental jaren op het Eiland van Brienenoord. Dit weelderig groene eiland in de Maas, vlakbij het centrum van Rotterdam, wordt door de koeien bijgehouden. Het grazen zorgt voor variatie in het gebied en biedt ruimte voor planten en dieren. Een koe is namelijk niet zo precies als een maaimachine. Zo blijven er veel bloeiende planten en struiken over, afgewisseld met kort gegraasde stukken. Vogels als de braamsluiper en zwartkop hebben in de dichte struiken een geweldige broedplaats. En kunnen op de korte bloemrijke stukken insecten vangen voor hun jongen. Ook vlinders gedijen goed in een wisselend open en dicht landschap.
De kudde zal weer tot het begin van de winter op het eiland blijven om de stadsnatuur van Rotterdam te onderhouden. U kunt de kudde van dichtbij bekijken tijdens het werk. Het eiland is dagelijks toegankelijk tussen zonsopkomst en –ondergang. Parkeren kan voor de brug naar het eiland, op het eiland zelf is parkeren verboden.