Geen formule 1-auto’s op strand Noordvoort

Geen formule 1-auto’s op strand Noordvoort

Dankzij de inzet van diverse milieuorganisaties, maar ook van bloggers, omwonenden en columnisten, zullen er begin mei geen F1-auto’s door het beschermde strandreservaat Noordvoort rijden. Een zege(n) voor de natuur.

3 maart 2020

Om de files tijdens de Dutch Grand Prix van begin mei te ontlopen, wilden drie Formule 1-teams die tijdens het evenement in Noordwijk logeren het beschermde strandreservaat Noordvoort gebruiken als ‘oprit’ naar het circuit in Zandvoort. Het College van B en W van Noordwijk leek van plan om – via een ontheffing – toestemming te verlenen. Diverse natuur- en milieuorganisaties (waaronder de NMZH) en veel inwoners van Noordwijk, Zandvoort en omgeving, kwamen in het geweer. Noordvoort is een beschermd natuurgebied, de thuishaven van veel fauna en de plek waar juist in mei kwetsbare vogels broeden.

Onder druk van de publieke opinie hebben de F1-teams nu afgezien van gebruik van het strand. Een overwinning van de natuur en van de redelijkheid, vindt de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland. Het feit dat de dreigende schending van het natuurgebied zoveel maatschappelijke onrust veroorzaakte, geeft aan dat veel Nederlanders begaan zijn met onze flora en fauna.