Ga je mee op weidevogelsafari?

Ga je mee op weidevogelsafari?

Op zondagmorgen 21 mei kun je mee op weidevogelsafari door de polders van Warmond, vlakbij Leiden en aan de rand van het Groene Hart. We laten je zien wat daar vanuit het Actieplan Boerenlandvogels in Zuid-Holland wordt gedaan voor het behoud van de weidevogels. Je kunt je vragen stellen aan de boer en ervaren weidevogelkenners. Wie weet zie je de ‘Big Five’ van de weilanden: grutto, kievit, tureluur, scholekster en slobeend.

4 mei 2023

Wil jij tijdens je fiets- of wandeltochten door de polders weten welke weidevogels er vliegen of wat je zelf kan doen om deze vogels te helpen? Dan is deze excursie iets voor jou. Zo zijn tijdens het broedseizoen sommige paden afgesloten en geldt ‘kuiken in het land, poes in de mand’ (en de hond aan de lijn!). Uit onderzoek blijkt dat huis- en boerderijkatten ‘s nachts kilometers afstruinen door de weilanden. Meestal staan muizen op het menu van de jagers. Instinctief doden ze ook weerloze kuikens.

Door te kiezen voor lokale producten van boeren die weidevogels beschermen, kun je het hele jaar door een verschil maken. Bijvoorbeeld door vogelvriendelijke zuivel te kopen van boeren die op hun kruiden- en insectenrijke land voedsel, ruimte en bescherming bieden aan de vogels.

Vroege vogel of iets later op de ochtend?

Er zijn twee tijdsblokken waarvoor maximaal 20 mensen kunnen inschrijven. Na ontvangst met koffie en thee krijg je een korte intro en een uitleg om de ‘Big Five’ te herkennen. De safari zelf duurt 50 minuten. Blok 1 begint om 9.00 uur, het tweede blok om 10.30 uur.

Aanmelden kan via het platform ZelfDoen: www.zelfdoeninzh.nl/agenda-boerenlandvogels.

Deelname is gratis. Vroeg in de ochtend kan het nog fris zijn: kleed je naar het weer en de temperatuur. Heb je zelf een verrekijker, neem deze dan mee!

Het Actieplan Boerenlandvogels Zuid-Holland 2019-2027 is een samenwerking tussen provincie Zuid-Holland, de agrarische collectieven verenigd in BoerenNatuur Zuid-Holland, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Zuid-Hollands Landschap, LTO Noord, de waterschappen Zuid-Holland, Hollands Particulier Grondbezit, Faunabeheereenheid Zuid-Holland, Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland en de vrijwilligers vertegenwoordigd in De Groene Motor.

 

Voor nadere informatie:

Profiel Mellanie Vellekoop

Mellanie Vellekoop

Regisseur Duurzame Landbouw & Voedsel