Energieambassadeurs opgeladen tijdens top

12 september 2016

Energieambassadeurs opgeladen tijdens top

Zo’n 80 energieambassadeurs uit heel Nederland hebben zich zaterdag 10 september in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht opgeladen tijdens de derde landelijke  EnergieAmbassadeursTop.

Energieambassadeurs stimuleren hun buren, mensen uit de wijk of gemeente om energie te besparen of duurzaam op te wekken. Dat doen deze vrijwilligers door in gesprek te gaan met hun buren, langs de deuren te gaan in een buurt of door energiecafés te organiseren. ,,Veel mensen willen wel iets doen, maar zien door de bomen het bos niet meer. Wij geven onafhankelijk advies. En door samen met je buren te isoleren of zonnepanelen te leggen,  kunnen de huiseigenaren extra geld besparen op de uitvoering”, vertelt energieambassadeur Gerrit Jan van der Kolm.

De EnergieAmbassadeursTop was georganiseerd om kennis en ervaringen te delen hoe je mensen in beweging krijgt op dit thema. Ze gingen in gesprek over: ‘met je buren naar nul op de meter’, ‘hoe krijg je zon op andermans dak’ en ook ‘hoe kun je elkaar versterken: samenwerking tussen burgers, overheid en bedrijfsleven’. Pauline Westendorp van NEWNRG en Wij krijgen kippen vertelde hoe zij haar projecten van de grond krijgt. ,,Overheid en burgers moeten samen optrekken om de broodnodige vaart te krijgen in de energietransitie.”

,,Ik merk dat wij een factor zijn die ervoor gaat zorgen dat bewoners en bedrijven in beweging komen. Er is veel enthousiasme en kennis bij de energieambassadeurs”, aldus Jan de Keizer, voorzitter van Drechtse Stromen en medeorganisator van de dag, samen met de Energie Coöperatie Dordrecht, Hier opgewekt en RVO.

In De Drechtsteden zijn ook energieambassadeurs actief, onder meer met de aanpak Blok-voor-blok in Dordrecht waardoor ruim 150 woningeigenaren inmiddels  energiebesparende maatregelen  hebben  genomen. En met de coöperatie Zon op andermans dak in Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Heerjansdam en Papendrecht.

Nieuwe energieambassadeurs kunnen aansluiten en krijgen een training. Meer informatie via secr@drechtsestromen.net of www.drechtsestromen.net

Het verslag van de dag en video-impressie is binnenkort te vinden via www.energieambassadeurstop.nl.

Jan de Keizer van Drechtse Stromen met energieambassadeurs in gesprek over een toolbox. Foto: Rien Val
Jan de Keizer van Drechtse Stromen met energieambassadeurs in gesprek over een toolbox. Foto: Rien Val