Elke kievit telt

13 juni 2016

Elke kievit telt

Gisteravond werden aan de Leidingstraat in het Oudeland van Strijen 2 jonge kieviten vrijgelaten. Na een verblijf van ruim 5 weken in de vogelopvang kregen ze onder het toeziend oog van weidevogelbeschermers, medewerkers van de Vogelklas en andere belangstellenden hun vrijheid terug.
Het was een prachtig gezicht toen ze achterelkaar het hoge gras inliepen en er eentje het luchtruim koos. Deze kievitjes waren net uit het ei gekropen toen ze eind april door weidevogelbeschermers naar de Vogelklas Karel
Schot gebracht werden. Door het extreem koude weer waren ze onderkoeld en door het gebrek aan insecten ook ondervoed.

Het is de medewerkers van de Vogelklas gelukt om twee van deze kwetsbare kuikentjes in leven te houden en vliegvlug te krijgen. Volgens Monique de Vrijer, beheerder van de Vogelklas, een moeilijke en heel intensieve opgave. Maar met een geweldig resultaat!

2016 is door de Vogelbescherming uitgeroepen tot Jaar van de Kievit. Dit om de aandacht te vestigen op de sterke achteruitgang van het aantal kieviten. Weidevogelbeschermers zetten zich in de Hoeksche Waard al jaren, samen met boeren, in om deze achteruitgang te stoppen. Zij beschermen nesten en pullen (kuikens) van de kievit tijdens werkzaamheden op het land.

Zo ook op die koude dag in april. Door de verstoring kwamen de oudervogels niet snel genoeg terug om de
kuikens op te warmen. Daardoor waren ze al snel zo onderkoeld dat ze niet meer piepten, met als gevolg dat de
ouders de jongen in de steek lieten.

Toen de 4 kuikens meer dood dan levend bleven liggen, werd besloten ze nog een kans te geven en ze naar de Vogelklas te brengen. Achteraf gezien de juiste beslissing! Twee vliegvlugge jonge kieviten is niet zo veel, denkt u misschien. Maar een overleving van 50% is veel meer dan in de vrije natuur! En: èlke kievit telt!

Vogelklas Karel Schot https://www.vogelklas.nl
Weidevogelgroep HWL cöordinator Dick van Houwelingen
Vogelwerkgroep HWL Marianne van der Waal

Bron: Hoekschewaards Landschap