Eerste Herenboerderij in Zuid-Holland in 2020

27 mei 2019

Eerste Herenboerderij in Zuid-Holland in 2020

De komst van de eerste Herenboerderij in Zuid-Holland is een stap dichterbij gekomen. Herenboeren Rotterdam heeft een locatie gevonden voor hun boerderij die zij in 2020 willen starten: de Schiebroekse polder.

Een Herenboerderij is een duurzaam opererend, kleinschalig coöperatief gemengd bedrijf. De Herenboerderij wordt dagelijks gerund door een boer. Hij werkt voor de leden van de coöperatie en wordt ook door hen betaald. De leden delen de exploitatiekosten van hun boerderij, daarvoor in de plaats krijgen ze wekelijks eten van de eigen Herenboerderij.

Foto: Fleur Norbruis. Romana Thijm, Geert van der Veer en Teo Wams ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst

In 2020 komt de Schiebroekse Polder, tussen Berkel & Rodenrijs en Rotterdam, in beheer bij Natuurmonumenten. In een deel van de polder gaat Natuurmonumenten samenwerken met Herenboeren Rotterdam. De samenwerking tussen Natuurmonumenten en Herenboeren Rotterdam werd 22 mei officieel beklonken bij Melkschuur Zuidpolder, de toegangspoort naar het Rotterdams platteland en Midden-Delfland.

Op meer plekken in Zuid-Holland zijn initiatieven tot het starten van Herenboerderijen. Bijvoorbeeld Herenboeren Groene Hart
‘Wij willen grip op ons eten, gezond eten, weten waar het vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt. We willen erop kunnen vertrouwen dat ons eten eerlijk is geproduceerd, met respect voor de boer, de dieren en de natuur. Daarom verkennen we de mogelijkheid om in het Groene Hart te komen tot een kleinschalig gemengd boerenbedrijf; een zogenoemde Herenboerderij’.

Als NMZH steunen wij de Herenboeren, niet alleen als werkend concept maar ook om de bredere waarden die het concept biedt in het herstellen van de relatie tussen boer en consument en het komen tot een duurzaam voedselsysteem. NMZH zal Herenboeren onder andere helpen bij de zoektocht naar een locatie en bij het werven van de benodigde deelnemers.

Meer informatie? Neem contact op met