Eerste editie Weekend van de Korte keten geslaagd!

24 mei 2023

Eerste editie Weekend van de Korte keten geslaagd!

De eerste editie van het lange weekend van de Korte Keten was een succes. Van donderdag 18 mei tot en met maandag 22 mei 2023 stond de korte keten in de schijnwerpers. In dit lange weekend hebben we in alle provincies ingezoomd op lokale, duurzame producten en de aanbieders daarvan. Bewust voor de korte keten kiezen, helpt ook nog eens de biodiversiteit te herstellen.

Terugblik activiteiten
Tijdens het lange weekend van de Korte Keten zijn activiteiten georganiseerd door heel het land. Verschillende aanbieders hebben de korte keten zo op een leuke manier in de kijker gezet en ook kwamen er nieuwe aanbieders bij. We doken op in allerlei lokale uit-agenda’s en huis-aan-huisbladen.

Tijd om even terug te blikken op een aantal activiteiten in de provincie Zuid-Holland. Zo kon je onder andere terecht voor een kruidenplukochtend en een weidevogelsafari en waren er diverse biologische markten en food-festivals. Ook deelde Rechtstreex 5000 kilo aardappels uit aan Rotterdammers. Genoeg te doen om van de korte keten te proeven!

Nu en in de toekomst
Dat lange weekend smaakt naar meer. Daarom bekijken de Natuur en Milieufederaties of het weekend in 2024 kan worden vervolgd en welke organisaties en initiatieven daaraan willen meewerken.
Kies in de tussentijd sowieso voor de korte keten: van land naar hand, van boer naar bord & van grond tot mond. Want een adres of aanbieder in de buurt bezoeken, kan het hele jaar. Samen houden we de keten kort en maken we een positieve impact op ons voedsellandschap.

Meer over de korte keten

In Nederland zijn veel initiatieven die zich richten op de korte keten en zo bouwen aan een duurzamer en eerlijker voedselsysteem. In zo’n korte keten zit geen of maximaal één schakel tussen boer en consument. Kiezen voor eten uit de korte keten levert veel voordelen op: de impact op het milieu is lager, het stimuleert natuurinclusieve landbouw en biodiversiteitsherstel, boeren ontvangen een eerlijke prijs en consumenten genieten van een gevarieerd aanbod van gezonde en verse (seizoens-)producten. Door te kopen bij lokale boeren lever je als consument ook een bijdrage aan een sterkere lokale en regionale economie en ontstaan gelijkwaardiger relaties en meer betrokkenheid tussen de eindgebruiker en de producent.

Meer informatie vind je op de website van ons Zuid-Hollandse korte keten project De Kortste Weg met daarop de aanbieders in onze provincie en wekelijks nieuwe artikelen, zoals:
Artikel over de week van de korte keten in België

En ook bij Lokaalwijzer, MaatschapWij en de GoodFoodClub kun je terecht:
Artikel over de korte keten van Lokaalwijzer
Artikel van Maatschap Wij over lokaal voedsel cadeau doen

Profiel Mellanie Vellekoop

Mellanie Vellekoop

Regisseur Duurzame Landbouw & Voedsel