Eerlijk over vliegen

26 april 2018

Eerlijk over vliegen

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft een gevoelige tik uitgedeeld op de vingers van Schiphol en het ministerie van Infrastructuur. Volgens de Onderzoeksraad staat veiligheid nog altijd niet voorop. De raad vindt het dan ook tijd voor een principiële discussie over de toekomst van de luchthaven: “Op Schiphol is een patroon zichtbaar dat de betrokken partijen eerst nieuwe veiligheidsrisico’s accepteren en vervolgens maatregelen nemen om de negatieve gevolgen voor de veiligheid te beperken. Die aanpak moet doorbroken worden,” aldus de raad.

Het is ook hoogst ongebruikelijk dat de Onderzoeksraad voor de Veiligheid nu publiekelijk het kabinet tot de orde roept en een stevig signaal afgeeft.

Met de campagne ‘Eerlijk over vliegen’ dringen ook wetenschappers, milieu- en gezondheidsorganisaties, juristen, omwonenden en bezorgde burgers bij het kabinet aan op een brede discussie over de toekomst van de luchtvaart in Nederland. Ook de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland is onderdeel van deze campagne.

De komende maanden en jaren wordt besloten over de toekomst van de luchtvaart in Nederland: mogen de luchthavens verder groeien? Welke voorwaarden gelden er voor de vluchten? En welke maatregelen moeten en kunnen partijen nemen om de geluidshinder, veiligheidsrisico’s, gezondheidsschade van (ultra)fijnstof en klimaatschade te verminderen? Welke alternatieven zijn er of kunnen wij ontwikkelen voor regionale vluchten? Allemaal beslissingen die om een weloverwogen afweging vragen, met alle feiten op tafel.

Iedereen vliegt wel eens. De luchtvaart is een belangrijk onderdeel van onze samenleving en de economie van Nederland. De volledige klimaatimpact, veiligheid en gezondheidsschade moet in alle toekomstplannen worden meegenomen. Alleen zo kan er een goed debat en weloverwogen politiek besluit van de voor- en de nadelen van de luchtvaartplannen plaatsvinden.

Meer lezen over de campagne: www.eerlijkovervliegen.nl

De reactie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid kunt u hier lezen: https://www.onderzoeksraad.nl/nl/onderzoek/2210/veiligheid-vliegverkeer-luchthaven-schiphol/publicatie/1736/principiele-discussie-toekomst-schiphol-onvermijdelijk?s=54822F2B7276FE541ECD470E2C765EE673FE733E#fasen