Earth Overshoot Day

25 augustus 2019

Earth Overshoot Day

Op 29 juli 2019 was het dit jaar Earth Overshoot Day. De dag waarop wij met elkaar hebben verbruikt wat de aarde in een jaar aan grondstoffen kan leveren. Voor de rest van het jaar teren wij dus in op de reserves van onze planeet. Minder biodiversiteit, meer ontbossing, bodemerosie en CO2-uitstoot zijn gevolgen. Uiteindelijk wordt de aarde zo door ons in een hoog tempo opgemaakt.

De afgelopen jaren viel Earth Overshoot Day later in het jaar. Het tempo van onze roofbouw neemt dus ieder jaar nu toe. Wereldwijd koersen we af op een gemiddeld verbruik van 1,75 aarde per jaar. Voor Nederland ligt dit echter nog fors hoger: 2,9.

Maar: we kunnen dit veranderen!
Door bijvoorbeeld meer in te zetten op een Circulaire Economie, waarin kringlopen worden gesloten, alles draait op duurzame energie en afval geen afval is maar wordt gebruikt voor nieuwe producten. En dat is minder moeilijk dan je misschien zo zou denken. Voor wie efficiënter om wil gaan met onze grondstoffen, om beter in balans te leven met de draagkracht van de aarde zijn er allerlei mogelijkheden en persoonlijke keuzes die je kunt toepassen in je dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan delen, doorgeven, repareren, hergebruiken, niet kopen of minder kopen van spullen of als je koopt, kopen van circulaire producten. Het mooie is dat iedereen hieraan naar vermogen een bijdrage kan leveren. Is misschien, even wennen, maar meer dan de moeite waard, er staat wat moois tegenover.

Wil jij weten wat jouw persoonlijke overshootday is? Doe dan de test van de Zuid-Hollandse voetafdruk.  Zonder verplichtingen of kosten krijg je zo binnen een paar minuten inzicht in je eigen levenstijl. Doe je mee?
Laten wij beginnen in Zuid-Holland om de wereld duurzamer te maken voor iedereen.

Voor meer informatie neem je contact op met: