Earth Overshoot Day ieder jaar eerder

Earth Overshoot Day ieder jaar eerder

Op 28 juli is het dit jaar Earth Overshoot Day. De dag waarop wij met elkaar hebben verbruikt wat de aarde in een jaar aan grondstoffen kan leveren. Voor de rest van het jaar teren wij dus in op de reserves van onze planeet. Minder biodiversiteit, meer ontbossing, meer bodemerosie en meer CO2-uitstoot zijn gevolgen. Uiteindelijk wordt de aarde zo door ons in een hoog tempo opgemaakt. De afgelopen jaren valt Earth Overshoot Day ieder jaar eerder. Het tempo van onze roofbouw neemt dus ieder jaar toe. Met een kleine onderbreking door de coronacrisis in 2020.

28 juli 2022

Een overzicht:

  • 1970: 29 december
  • 1985: 4 november
  • 2000: 23 september
  • 2015: 6 augustus
  • 2020: 22 augustus
  • 2021: 29 juli
  • 2022: 28 juli

Met onze levensstijl zouden wij eigenlijk voor Nederland al op 12 april 2022 onze landelijke Overshoot Day hebben. Fors sneller dan het wereldgemiddelde verbruiken wij wat de aarde ons aan grondstoffen kan leveren. In iets meer dan 4 maanden maken we op wat de aarde in een heel jaar kan regenereren. Met onze enorme voetafdruk drukken wij zwaar op de rest van de wereld. Experts waarschuwen al voor langdurige grondstof- en voedseldilemma’s. De afhankelijkheid van het buitenland is voor Nederland ook groot: slechts 22% van ons voedsel komt van eigen bodem, de overige 78% wordt geïmporteerd, ondanks al het voedsel wat wij in Nederland verbouwen.

Wereldwijd koersen we af op een gemiddeld verbruik van 1,75 aarde per jaar. Voor Nederland ligt dit echter nog fors hoger: 3,6.

Maar: we kunnen dit veranderen! Door bijvoorbeeld meer in te zetten op een Circulaire Economie, waarin kringlopen worden gesloten, alles gaat draaien op duurzame energie en afval geen afval is, maar wordt gebruikt voor nieuwe producten. En dat is minder moeilijk dan je misschien zo zou denken. Voor wie efficiënter om wil gaan met onze grondstoffen, om beter in balans te leven met de draagkracht van de aarde zijn er allerlei mogelijkheden en persoonlijke keuzes die je kunt toepassen in je dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan delen, doorgeven, repareren, hergebruiken, niet kopen of minder kopen van spullen of als je koopt, kopen van circulaire producten. Het mooie is dat iedereen hierin naar vermogen een bijdrage kan leveren. Is misschien, even wennen, maar meer dan de moeite waard, er staat wat moois tegenover.

Wil jij weten wat jouw persoonlijke Overshoot Day is? Doe dan de test van de Zuid-Hollandse voetafdruk op: https://zuidhollandsevoetafdruk.nl/ Zonder verplichtingen of kosten krijg je zo binnen een paar minuten inzicht in je eigen levensstijl. Doe je mee?