Doe 28 oktober mee met de Nacht van de Nacht 2023

Doe mee met de Nacht van de Nacht 2023!

Zaterdag 28 oktober is het weer zover! Zet d e19e editie van de Nacht van de Nacht in je agenda en doe alvast inspiratie op voor mooie en donkere activiteiten op de website van Nacht van de Nacht. Denk aan een diner bij kaarslicht, op pad met de boswachter of een concert op een echt carillon! Zelf een leuk idee? Meld je activiteit dan aan! Graag nemen we je alvast mee in het laatste nieuws.

25 september 2023

Winnaar fotowedstrijd Limburg

Niet alleen in de donkere maanden hebben mens en dier last van kunstlicht, het hele jaar door is lichtvervuiling een thema dat onze aandacht vraagt. Daarom hebben de collega’s in Limburg onlangs een fotowedstrijd gehouden met aan de deelnemers de opdracht om lichtvervuiling in Limburg in beeld te brengen.

De wedstrijd heeft verschillende mooie, maar vooral ook accurate foto’s van lichtvervuiling opgeleverd. Uiteindelijk is de foto hiernaast als winnaar uit de wedstrijd naar voren gekomen, gefeliciteerd Erik Nevels!

Copyright: Erik Nevels.

Zet jij ook (weer) de lichtknop om?

Vorig jaar hebben tientallen bedrijven en kantoren het licht uitgedaan tijdens Nacht van de Nacht. Zelfs op het Binnenhof ging het licht uit. We hopen dat ze dat nu weer doen.

Doe je mee? 

Als je met jouw bedrijf tijdens Nacht van de Nacht op zaterdag 28 oktober het licht gaat doven, zet jezelf dan op de kaart en geef jouw actie door op onze website: Lichtuit – Nacht van de Nacht.

Maak net als het ministerie op de foto hiernaast een toffe foto van jouw kantoor of bedrijfspand met licht aan en licht uit en mail ‘m naar ons via lkeizer@zmf.nl. De mooiste foto’s krijgen een eervolle vermelding op onze socials.

Oproep aan gemeenten

Nacht van de Nacht roept alle gemeenten in Nederland op om alle onnodige verlichting te doven. Tijdens Nacht van de Nacht op 28 oktober as., maar ook tijdens alle andere nachten.

Neem als gemeente het initiatief en roep ook woningbouwcorporaties, verenigingen en bedrijven op om alle overbodige verlichting uit te doen. Het maakt de beleving van de donkerte nóg beter én draagt bij aan het herstel van de biodiversiteit. Én het leert ons dat we echt met minder licht kunnen leven. Het is beter voor ons slaapritme en beter voor het nachtleven van dieren.

Wil je als gemeente tips over wat je kunt doen tegen lichtvervuiling? Kijk dan hier eens: Aanbevelingen voor gemeenten – Nacht van de Nacht

Nachthemel cultureel erfgoed

‘Dat is niet zo vergezocht als op het eerste gezicht misschien lijkt. De nachthemel heeft al millennia een enorme impact op het denken, geloven en handelen van mensen. De nachthemel heeft mensen geïnspireerd tot het maken van kunstwerken, verhalen, muziek en mythes. En aan de hand van sterren – die wij nu nog steeds kunnen zien – navigeerden mensen eeuwen geleden naar nieuwe oorden. De nachthemel speelt dan ook een cruciale rol in culturen wereldwijd en de geschiedenis van de mens. En het is één van de weinige stukjes natuur die alle mensen – ongeacht hun woonplaats – kunnen ervaren en met elkaar delen.’ Lees het hele artikel: Na klimaatstress is er nu ook noctalgie: heb jij er al last van? (scientias.nl)

Stoomcursus Sterrenkunde

Sterrenkunde is een fascinerende wetenschap die de mens al eeuwenlang bezighoudt. Astronomen bestuderen kosmische explosies en zwarte gaten, NASA’s James Webb Space Telescope levert een schat aan spectaculaire beelden op, maar ook vanuit thuis kun je genieten van de sterrenhemel, getuige zijn van fraaie samenstanden, meteorenzwermen of zeldzame verschijnselen zoals een zonsverduistering of supermaan.

 

Vragen over de Nacht van de Nacht? Neem contact op met:

Profiel Judith Holwerda

Judith Holwerda

Communicatiespecialist