De nacht in steden en provincies wordt langzaam donkerder

29 oktober 2018

De nacht in steden en provincies wordt langzaam donkerder

Na jarenlang ieder jaar lichter worden, lijkt voor Nederland het keerpunt aangekomen. In veel provincies en steden wordt de nacht heel langzaam donkerder. Dit blijkt uit meetgegevens van de satelliet Suomi NPP die de afgelopen 6 jaar het opgaande licht heeft gemeten van de 54 grootste steden in Nederland. Dit licht komt met name van openbare verlichting en reclameverlichting. Het instrument meet van elke 750 m x 750 m het opgaande licht. In de afgelopen 100 jaar werd Nederland (als een van de meest verlichte landen ter wereld) steeds lichter. Die toename lijkt nu gestopt en neemt op plekken zelfs af.

De hele nacht verlichting

Of Nederland de komende jaren donkerder wordt, zal voornamelijk afhangen van het bedrijfsleven. “Bij gemeenten, provincies en Rijkswaterstaat zie je een mooie ontwikkeling waarbij gedimd en gedoofd wordt waar het kan. Maar door de lage kosten van led verlichting zijn sommige bedrijven geneigd de verlichting en reclames de hele nacht aan te laten”, aldus Mattheus Bleijenberg, projectleider van de Nacht van de Nacht campagne.

Per provincie

De provincies waar de steden het snelst donkerder worden zijn Flevoland (-2,4% per jaar), Gelderland (-1,7%) en Friesland (-1,5%). De Zuid-Hollandse steden stoten het meeste licht uit per km2 (32). Gevolgd door Brabant (23) en Noord Holland (21). De provincies met de donkerste steden zijn Drenthe (10,5), Groningen (11,9) en Flevoland en Friesland (12,1). De steden die het meeste licht uitstralen zijn de Zuid-Hollandse steden Delft (score 48), Amsterdam (40), Rotterdam (score 36), Den Haag en Zoetermeer (score 30). De steden die het donkerste zijn: Stadskanaal (score 7), Dronten, Emmen, Heerenveen, Veendam (score 9).

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de Natuur en Milieufederaties voor de Nacht van de Nacht campagne.

Lees hier het onderzoek.