Dat kan donkerder: 24 oktober Nacht van de Nacht

Dat kan donkerder: 24 oktober Nacht van de Nacht

Veel bedrijven houden de lichten onnodig ‘s nachts aan. Dit blijkt uit de steekproef die de Natuur en Milieufederaties de afgelopen weken hielden. Als proef werden ’s nachts 1.347 bedrijven in verschillende gemeenten van alle provincies gefotografeerd. Maar liefst 72% van de bedrijven had de verlichting branden. Zonde van de energie en van het geld, en slecht voor mens, dier en de sterrenhemel.

26 augustus 2020

Door hun lampen ’s nachts onnodig te laten branden, verspillen Nederlandse bedrijven zo’n 536 miljoen kWh aan energie per jaar. Dit komt overeen met het elektriciteitsverbruik van zo’n 150.000 huishoudens. Dat kan beter! De komende weken krijg de gefotografeerde bedrijven tips om het pand duurzamer en veilig te verlichten. Inbraakpreventie is bijvoorbeeld veel effectiever met een sensor die aanspringt bij onraad. Samen met Nacht van de Nacht-ambassadeur Jacco Vonhof van MKB Nederland dagen wij deze bedrijven uit om tijdens de Nacht van de Nacht 2020 alle lichten te doven.

De schoonheid van de nacht
Tijdens de Nacht van de Nacht van 24 oktober a.s. worden er in het hele land activiteiten georganiseerd om de schoonheid van de nacht te beleven. Wat is mooier dan een wandeling buiten, in de natuur, door een bijzonder duingebied. Geniet van de sterrenhemel, ruik het zilte water en luister naar de geluiden van de nacht, of doe een andere activiteit bij jou in de buurt.

Blijf ook de komende tijd je nachtfoto’s met ons delen via facebook, #nachtvandenacht! Van nachtdieren, sterren, maar ook lichthinder. Tip: wil je meer leren over fotografie? Op veel plekken in het land zijn op 24 oktober workshops nachtfotografie. Misschien leer je dan wel net zulke gave foto’s maken als onze ambassadeur Johan van der Wielen. Check de website voor het aanbod: www.nachtvandenacht.nl.

Afgelopen jaar werden er tijdens de Nacht van de Nacht meer dan 500 evenementen georganiseerd door het hele land. Dit jaar zal dat aantal vanwege corona een stuk lager zijn. Bij de evenementen die doorgaan is de anderhalve meter belangrijk en zullen mensen zich wat vaker van te voren moeten aanmelden. Maar deze nieuwe tijd biedt ook kansen. Veel lezingen en workshops gaan dit jaar digitaal en zijn zo bereikbaar voor een groter publiek. Op de facebookpagina zendt de organisatie meerdere presentaties live uit, waaronder een workshop nachtfotografie van ambassadeur Johan van der Wielen en een lezing van professor Joke Meijer over de biologische klok. Zet ‘m alvast in je agenda: 24 oktober, 20.00 uur!

Dineren bij kaarslicht
Tijdens de Nacht van de Nacht van 24 oktober doven in heel Nederland ook veel restaurants de verlichting en organiseren ze een romantisch diner bij kaarslicht. Wil je deze bijzondere ervaring meemaken? Kijk dan snel op www.nachtvandenacht.nl om te zien waar je bij jou in buurt naar een Nachtrestaurant kunt gaan.Daar komen bijna dagelijks berichten voorbij over de Nacht van de Nacht, bijzondere activiteiten en ontdek je waarom de duisternis voor mens, dier en plant zo belangrijk is. Wil je zelf een activiteit organiseren tijdens de Nacht van de Nacht? Plaats die dan op de website.

Voor meer informatie neem je contact op met: