Boerenlandpaden weer open na broedseizoen

17 juni 2016

Boerenlandpaden weer open na broedseizoen

Sinds donderdag 16 juni mag je weer wandelen door het boerenland van het Land van Wijk en Wouden. Het broedseizoen is afgelopen; de jonge vogels kunnen zichzelf nu redden. Het Land van Wijk en Wouden is het meest westelijk deel van het Groene Hart en is ingesloten in de stedenring Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg, Leiden, en Alphen aan de Rijn.

Negen bijzondere routes door de weilanden

De boerenlandpaden van het Land van Wijk en Wouden zijn een bijzondere serie van negen wandelroutes. Met overstapjes en klaphekjes krijgt de wandelaar gelegenheid om tussen het vee door over het land van de boer te wandelen. Midden in de polder, binnen de hekken, voelt, ruikt en kijkt het toch weer heel anders dan op verharde wegen. Je ontdekt insecten en amfibieën in de sloot, geniet van de bloemen langs de kant, vermijdt een koeienvlaai en hoort en ziet de weidevogels echt van dichtbij.

Welkom bij de boer

De boer heet je welkom op zijn wandelpaden. Geniet er van, en bewandel ze met respect: honden zijn niet toegestaan in verband met het overbrengen van ziektes naar het vee, en neem je afval weer mee. De paden worden onderhouden en beheerd door de agrarische natuurvereniging VANL Wijk & Wouden en boeren uit het gebied zelf. Voor het onderhoud, informatievoorziening en het geven van recht van overpad ontvangen de beheerders en boeren een kleine jaarlijkse vergoeding van regio Holland Rijnland, Provincie Zuid-Holland en Landschapsfonds Alphen aan den Rijn.

 

Wat is er te doen in het boerenland?

Geniet op je wandeling van meer dan alleen wandelen. Zo kun je op de Westvaart- en Steilrandroute even rust houden en vogels kijken in vogelkijkhut de Tureluur en is er een handbedieningspontje in de Geerpolder.

Overal onderweg kom je kaasboerderijen tegen en geniet van de vele molens. Neem rust met koffie en een ijsje bij IJsboerderij De Jong, of pak het zelfbedieningsterras bij Zuivelboerderij Veldhoeve mee. Er is een zelfpluktuin in de Geerpolder en er zijn in een stalletje langs de weg langs de Weipoort vaste planten te koop.

Iedere route zijn eigen karakter

Iedere route is weer anders en heeft zijn eigen bezienswaardigheden. Bij ieder startpunt van de boerenlandpaden staat een paneel met informatie over het wandelpad. Zo leer je meer over de geschiedenis van het landschap.

Hoe weet ik hoe ik moet lopen?

Op www.landvanwijkenwouden.nl vind je een kaartje en informatie over de verschillende routes en startpunten.

Alle boerenlandpaden zijn in het land bewegwijzerd met routebordjes, per route verschillend van kleur.

De wandelroutes zijn:

  • Balkengatroute – 6 km, oranje
  • Weipoortroute – 9,5 km, geel
  • Oostvaartroute – 8,5 km, paars
  • Westvaartroute – 4,7 km, rood
  • Achthovenerroute – 7,5 km, blauw
  • Hondsdijkroute – 7,2 km, lichtgroen
  • Dura Vermeer Steilrandroute – 10, 14,5 of 15,5 km, donkergroen
  • ’t Vogelhoffroute – 2,5 km, roze
  • Geerpolderroute – verschillende ommetjes, blauw

Honden zijn niet toegestaan. In het broedseizoen (15 maart t/m 15 juni) mag het boerenland niet belopen worden.

Meer informatie

Een folder kunt u meenemen bij de verschillende gemeenten in het Land van Wijk en Wouden of u kunt meer informatie over de paden vinden op www.landvanwijkenwouden.nl.