Blog: Alles begint met een goed idee en verbeeldingskracht

26 oktober 2016

Blog: Alles begint met een goed idee en verbeeldingskracht

De kust heeft een grote aantrekkingskracht. In alle jaargetijden is er wel iets te doen. Lekker wandelen over het strand, in de duinen of gewoon lekker genieten van de zon en alle waterpret. Op een zomerse topdag recreëren zo’n 2,2 miljoen mensen op het strand. Strand en duinen hebben na bos de grootste aantrekkingskracht op binnenlandse toeristen en recreanten. Na de vier grootste steden heeft de kust ook de grootste aantrekkingskracht op inkomend buitenlands toerisme, jaarlijks zo’n 1,5 miljoen overnachtingen.

Veel kernwaarden van de kust worden breed gewaardeerd. Zee, strand en duinen zijn de grootste publieke ruimte van Nederland. Van mooie vergezichten, een vrije horizon en de ondergaande zon. Tot de grote verbondenheid met de natuur, de directe relatie tussen landschap en natuurlijke processen en talrijke cultuur-historische waarden. Plaats dit alles in een drukke en hectische Randstad met een groot tekort aan ruimte voor openluchtrecreatie. Alleen al in Zuid-Holland is het tekort zo’n 37.000 ha. Vanuit dit perspectief begrijp je de aantrekkingskracht van de kust nog beter.

Toch staat deze gouden schil om de Randstad onder druk. Ruimtelijke ontwikkelingen gaan steeds vaker ten koste van natuur en de kernwaarden van de kust en leveren nauwelijks nog een bijdrage aan recreatie en toerisme. Een grote ongecontroleerde ruimtelijke ontwikkeling in combinatie met een gebrek aan visie zijn voor onze mooie kust een enorme bedreiging.

Deze trend moet worden doorbroken. Er is ruimte nodig voor nieuwe ideeën, met meer betrokkenheid vanuit de samenleving in combinatie met een fris perspectief en open houding. Twee inspirerende ideeën als antwoord op alle bedreigingen en de toekomstige ontwikkeling van onze kust. Iedereen die de kust een warm hart toedraagt, jong of oud moet deze ideeën kracht bijzetten. Dan worden ideeën sterk en ontstaat er ruimte om ze te realiseren.

Elf organisaties, waaronder de NMZH, hebben onder leiding van Dunea vanuit een aantal losse ideeën een plan ontwikkeld voor het nieuwe Nationaal Park Hollandse Duinen. De kern van Hollandse Duinen is het prachtige kustlandschap waar landgoederen, duinen, zeedorpen en steden elkaar afwisselen. 43 kilometer lang, tot 8,5 km breed. Hollandse Duinen wordt grofweg 200 km2 groot en omvat een aaneengesloten gebied van Hoek van Holland tot Langevelderslag.  Met de oprichting van dit nieuwe Nationaal Park willen wij de zeldzame natuur nog beter beschermen en de recreatieve beleving voor inwoners en toeristen bij de kust nog aantrekkelijker maken. Een jury heeft Hollandse Duinen nu geselecteerd voor de publieksverkiezing ‘Mooiste Natuurgebied van Nederland’. Tot 31 oktober kan er nu door iedereen gestemd worden. Voldoende stemmen maken het mogelijk dat wij Hollandse Duinen verder kunnen gaan ontwikkelen en realiseren. Iedere stem telt. Dus stem op Hollandse Duinen zeg het voort!

Ook hebben zeven organisaties, waaronder Natuurmonumenten en de NMZH, het afgelopen jaar de campagne ‘Bescherm de Kust’ gevoerd voor een betere bescherming van onze kust. Zo’n 105.000 mensen zijn als kustbeschermer betrokken bij deze campagne. Natuurmonumenten en de NMZH hebben de afgelopen maanden onderhandeld namens al deze organisaties en kustbeschermers met verschillende betrokken overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties om te komen tot een Kustpact. Met de afspraken in het Kustpact moet de economische ontwikkeling van de kust meer in balans worden gebracht met de eerder genoemde kernwaarden en het breed gedeelde gevoel dat de kust ook gewoon de kust moet blijven. De onderhandelingen zijn nu afgerond. Gisteren presenteerde Minister Melanie Schultz van Haegen het Kustpact. Zonder de steun van 105.000 mensen was dit niet mogelijk. Als u ook deze campagne wilt blijven steunen ga dan naar www.beschermdekust.nl en blijf de media volgen om op de hoogte te blijven.

Twee sterke ideeën met veel verbeeldingskracht die nieuwe ontwikkelingen op gang brengen en ongewenste ontwikkelingen kunnen keren. Maar ideeën kunnen alleen sterk worden door de steun van veel mensen en maatschappelijke organisaties. Samen werken wij zo aan een mooi en duurzaam Zuid-Holland.