Al 200 activiteiten op de website van de Nacht van de Nacht

3 oktober 2016

Al 200 activiteiten op de website van de Nacht van de Nacht

Er staan al 200 activiteiten in het donker gepland in de Nacht van de Nacht van 29 oktober. Op de website worden er dagelijks zo’n 5 tot 10 nieuwe activiteiten aangemeld in alle provincies. Enkele bijzondere activiteiten zijn:

  • Een masterclass duurzaamheid door Maurits Groen (de nr 1 in de Duurzame Top 100 en founder van de Waka Waka) tijdens een diner in het donker in Antropia, Driebergen.
  •  Er zijn rondleidingen in een donker Fort Vechten met aansluitend een masterclass sterrenkunde door Professor Ralph Wijers. Daarna kun je in het Fort dansen in de Silent Disko onder de sterren en turen door telescopen.
  • Andre Kuipers en Vincent Bijlo doen het licht uit in het theater en geven een theatervoorstelling in Emmeloord en Ermelo.

Verder zijn er lichtjeswandelingen, huifkartochten, vaartochten in het donker, kun je in het donker klimmen en sterrenkijken, zijn er buitenplaatsen te bezoeken en nog 190 andere activiteiten door heel Nederland in het donker. Enkele activiteiten zijn zelfs al volgeboekt, zoals een vaartocht over het Zwarte Meer en een wandeling door het duister in Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Bedrijven en gemeenten doven de verlichting

De Natuur en Milieufederaties organiseren de Nacht van de Nacht campagne dit jaar voor de 12e keer. Er zijn niet alleen veel evenementen in het ‘duister’ ook doven ieder jaar gemeenten en bedrijven reclameverlichting en aanlichting van gebouwen. Achmea, Leolux, Ikea, Nuon zijn enkele van de bedrijven die de lichten doven. Enkele gemeenten hebben al aangegeven de lichten te doven van gemeentehuizen, kerken en torens zoals; Apeldoorn, Woudenberg, Loenen, Aalsmeer, Goeree-Overflakkee, Goes, Borsele, Gemert-Brakel, Vaals, Landgraaf, Utrecht en vele andere. Bedrijven en gemeenten kunnen zich nog aanmelden op www.nachtvandenacht.nl/licht-uit-bij

Gemeenten worden opgeroepen vaker de lichten te doven

Dit jaar staan gemeenten centraal in de Nacht van de Nacht campagne. Er zijn 20 aanbevelingen gemaakt die gemeenten helpen om het hele jaar door aan de slag te gaan met duurzaam verlichten. Deze aanbevelingen zijn aangeboden aan alle gemeenten in Nederland en worden binnenkort gepubliceerd door de VNG. De aanbevelingen zijn te vinden op http://www.nachtvandenacht.nl/aanbevelingen-voor-gemeenten

Veel gemeenten zijn al goed bezig met bewust verlichten. Zo gaat de gemeente Schinnen over op 100% LED-verlichting, gaat de gemeente Epe investeren in duurzame lampen en kan er in Goeree-Overflakkee via de mobiele telefoon gecommuniceerd worden met lantaarnpalen, om zo licht naar behoefte te kunnen leveren.

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Door spaarzamer en slimmer te verlichten kan veel geld en energie bespaard worden. Ook heeft voldoende duisternis een positief effect op de gezondheid en afweersysteem van mens en dier. Sinds de komst van elektrisch licht zijn mensen gemiddeld 1,5 uur korter gaan slapen. Melatonine, een hormoon dat in het donker wordt aangemaakt versterkt ons afweersysteem en heeft een remmend effect op het ontstaan van kanker.

Ambassadeur Maurits Groen roept gemeenten en bedrijven op om na 0.00 uur ’s nachts de aanlichting en reclameverlichting standaard uit te doen in heel Nederland. Bedrijven hebben een wettelijke verplichting om energie te besparen en dit is een van de meest efficiënte en eenvoudigste manieren om daaraan te voldoen. Tevens roept hij het publiek op de lichten massaal uit te doen op 29 oktober en om naar een van de honderden activiteiten te komen tijdens de Nacht van de Nacht:  www.nachtvandenacht.nl/activiteiten

uil in de nacht