Aanleg struinpad in natuurgebied door unieke samenwerking bedrijfsleven en natuurorganisatie

22 juni 2016

Aanleg struinpad in natuurgebied door unieke samenwerking bedrijfsleven en natuurorganisatie

APM Terminals Maasvlakte II en Stichting Het Zuid-Hollands Landschap hebben afgelopen zaterdag het struinpad in natuurgebied de Holle Mare nabij Zwarte Waal geopend. Door een unieke samenwerking van de containerterminal en de natuurorganisatie is het struinpad tot stand gekomen. Bij de openingshandeling kregen wethouders André Schoon en Wilbert Borgonjen laarzen uitgereikt om het struinpad zo symbolisch open te stellen voor de gemeenschap van Brielle. De wethouders, genodigde buurtbewoners en medewerkers van beide organisaties gingen daarna op excursie met de boswachter. 

De Holle Mare is een waardevol historisch natuurlandschap. Ooit was het onderdeel van de verbinding tussen het Haringvliet en de Maas, nu is het een prachtige oude kreek. De oevers van het riviertje de Holle Mare bestaan uit riet, elzen, wilgen en graslanden. Tot voorkort was het gebied enkel te bezichtigen vanaf de omringende dijken en kon het publiek het gebied niet van binnenuit beleven.

APM Terminals MV II ondersteunt als hoofdsponsor natuurgebied de Holle Mare. Ferry Kok (Communicatie Manager van de terminal): “Duurzaamheid houdt voor ons niet op binnen de grenzen van onze eigen terminal op de 2e Maasvlakte. Ook daar buiten gaan we graag de dialoog aan met de natuur, om de omgeving waar vele van onze collega’s wonen, te laten genieten van dit prachtige natuurgebied”. Door de sponsoring van APM Terminals kan het Zuid-Hollands Landschap het gebied een opwaardering geven in het reguliere natuurbeheer én toegankelijkheid voor publiek. Zoals de aanleg van het struinpad en de APM Terminals MVII picknick-plek.

Hoewel het weer niet erg meewerkte en de laarzen voor de wethouders echt noodzakelijk waren, liet dit de sfeer bij de opening niet drukken. Michiel Houtzagers, directeur van het Zuid-Hollands Landschap, legde in de stromende regen uit waarom deze samenwerking zo waardevol is voor de natuurorganisatie. ‘In Zuid-Holland hebben we maar 6% beschermde natuur. Dat is weinig. Het Zuid-Hollands Landschap wil van 6% naar 10% beschermde natuur. In de drukste provincie van Nederland is dat best een uitdaging. Maar de bedrijvigheid in de provincie is ook een kans! Steeds meer bedrijven hebben duurzaamheid hoog in het vaandel. Net als APM Terminals MVII kijken zij over oude grenzen heen. Door samenwerking met het bedrijfsleven kunnen we echt meer natuur in Zuid-Holland beschermen. En die beschermde natuur ook zoveel mogelijk openstellen voor recreanten, zoals nu in de Holle Mare. Dat maakt onze provincie mooier, sterker én duurzamer!’ alsdus Michiel Houtzagers.
Bron: Zuid-Hollands Landschap