9 april: Kennis- en netwerkdag Bescherm de Kust

29 maart 2016

9 april: Kennis- en netwerkdag Bescherm de Kust

Zet jij je als actiegroep actief in om de kust te beschermen? Kom dan op 9 april naar de kennis- en netwerkdag van Bescherm de Kust in Rotterdam. Deze dag is bedoeld om te leren en elkaars kennis en ervaringen te benutten. Zo kunnen we bouwplannen langs de kust beïnvloeden of tegenhouden en kunnen we blijven genieten van de schoonheid van onze kust.

De eerste stap is gezet. Meer dan 100.000 baywatchers gaven een luid signaal af: minister Schultz, houd onze unieke Nederlandse kust open en mooi! Dat signaal is gehoord. De minister heeft het bouwverbod in stand gelaten en gaat een Kustpact sluiten. Maar de minister heeft slechts beperkte invloed. Gemeenten en provincies hebben veel vrijheid om alsnog te bouwen langs de kust. We zijn er dus nog niet.

Als baywatchers en actiegroepen moeten we daarom alert blijven en overtuigen. Ons doel is pas bereikt als overheden – ministerie, provincies, gemeenten en waterschappen – beseffen waarom ze zuinig moeten zijn op de unieke gouden rand van Nederland. En alles in het werk stellen om de kust met rust te laten. Niet in woorden, maar in daden. De uitdaging is om gemeenten en projectontwikkelaars te overtuigen met realistische verhalen en argumenten, gekoppeld aan concrete bouwplannen die nog te beïnvloeden zijn. Op de momenten die ertoe doen en gericht op de mensen die daarover besluiten. En inspelend op de argumenten van overheden en ontwikkelaars om wèl strandhuisjes, vakantieparken, hotels, enzovoort te bouwen.

Programma

Tijdens de Baywatch kennis- en netwerkdag staan de bouwplannen voor het kustgebied centraal. Je kunt je kennis vergroten en delen, andere actiegroepen ontmoeten en natuurlijk inspiratie opdoen. Na de centrale aftrap zijn er twee rondes met workshops. De thema’s hiervan zijn:

  • • Hoe zit wet- en regelgeving in elkaar waar ik mee te maken heb rond kustbebouwing?
  • • Hoe werkt de lokale en regionale politiek en hoe speel ik daar handig op in?
  • • Hoe maak ik optimaal gebruik van de (sociale) media en mobiliseer ik mensen?
  • • Hoe zet ik fondsenwerving en crowdfunding in als campagnetool en voor financiering?

Daarnaast is er volop ruimte om elkaar te ontmoeten. Ook komen een paar actiegroepen aan het woord om hun ervaringen te delen. De initiatiefnemers van Bescherm de Kust dragen graag bij met hun ervaring en expertise.

Op een rijtje

Datum: Zaterdag 9 april 2016
Adres:  Groothandelsgebouw Rotterdam, Stationsplein 45 (op 1 min. lopen van Rotterdam CS), Ingang A, zaal A4.002 (4e verdieping)
Tijd:  Inloop vanaf 9.30 uur, programma is van 10.00 tot 15.30 uur
Kosten: Deelname is gratis, voor koffie/thee en lunch wordt gezorgd

Aanmelden

Graag ontvangen we jullie aanmelding vóór maandag 4 april via beschermdekust@natuurmonumenten.nl. Wees er op tijd bij! De dag gaat door bij voldoende aanmeldingen.

Vermeld in je aanmelding de volgende gegevens:

Ik ben vertegenwoordiger van de volgende actiegroep/organisatie: ……[naam]
Ik kom met …..[aantal] personen
Mijn 1e en 2e voorkeur gaat uit naar het volgen van de volgende workshops [per aanmelder twee voorkeuren opgeven]
1) wet – en regelgeving
2) inspelen op lokale en regionale politiek
3) (sociale) media en mobiliseren van mensen
4) fondsenwerving en crowdfunding
Wij proberen zoveel mogelijk rekening te houden met jullie keuze.

Kaart met bouwplannen uit de animatie Jan Paul van Muijen, Natuurmonumen...