Lezing erfgoed en voeding binnen de korte keten

Lezing erfgoed en voeding binnen de korte keten

22 november 2021 - 22 november 2021
19.00 inloop - 21.30

Op maandagavond 22 november organiseert het Streekmuseum de nieuwe editie van het Cultuurcafé. Dit keer draait de avond om erfgoed en voeding binnen de korte keten en sluit daarmee naadloos aan op de inspanningen van de Voedselfamilie Krimpenerwaard.

Nederland staat voor een grote duurzame uitdaging. Het belang van seizoensgebonden en lokale voedselproductie komt vaker naar voren in het maatschappelijke debat. Het lijkt erop dat we terug moeten van massaal naar lokaal. Tijdens het Cultuurcafé worden het verleden en de toekomst van het boerenleven in de Krimpenerwaard met elkaar verbonden.

André Hoogendijk (historicus en landbouwkundige) vertelt over het boerenerfgoed van de streek en over de gang van zaken op de Krimpense boerderijen van vroeger. André werkt als directeur van BO Akkerbouw, het centrale platform en kenniscentrum voor de Nederlandse akkerbouw. Hij is daarnaast onder meer voorzitter van CIV Groen, bestuurder bij de Topsector Agri & Food en lid van de Raad voor plantenrassen. Samen met Arie Koolmees en met redacteur Frank Druijff werkt André aan het boek “Land verloren, Krimpen geboren” van de Historische Kring Krimpen aan den IJssel. Het boek geeft een overzicht van de agrarische geschiedenis van Krimpen met informatie over 38 bestaande en verdwenen boerderijen en hun bewoners.

Daarna neemt Arike Mijnlieff (voedingsdeskundige) het stokje over en maakt de koppeling naar de korte ketenlijnen, de tendensen van nu binnen de voeding en belicht hoe de voedselproducenten van nu geïnspireerd worden door de kleinschalige landbouw van toen. Arike werkt als zelfstandig ondernemer binnen de gezondheidszorg en aan projecten voor duurzame & gezonde voeding onder meer als kwartiermaker van de Voedselfamilie Krimpenerwaard.

De avond zal, wegens de nieuwe coronamaatregelen, starten met een proeverij in plaats van eindigen. Boer Bas zal verschillende kazen uit de streek aanbieden. Ook zal Erik Terlouw van Brouwerij IJssel, die in september de eerste bieren lanceerde, bezoekers verblijden met een in Krimpen gebrouwen drankje. Gasten kunnen gedurende de inloop een kaasje en biertje (of iets anders te drinken) halen en de streekproducten tijdens de lezing proeven.

Tijd: 19:00 inloop en proeverij, 19:30 start lezing
Plek: Ontmoetingsruimte De Tuyter (Nachtegaalstraat 8 Krimpen aan den IJssel)
Entree: Gratis inclusief lokaal hapje en drankje!
Coronacheck is van toepassing.

Terug naar agenda

Lezing erfgoed en voeding binnen de korte keten

Nachtegaalstraat 8, Krimpen aan den IJssel, Netherlands