Blog: Stel je eens voor…

Blog: Stel je eens voor…

Alle grote uitdagingen waar wij als samenleving voor staan, zoals de klimaatopgave en de verduurzaming van onze samenleving, zijn vaak te abstract voor gewone burgers zoals jij en ik. Maar als je die terug kan brengen naar de menselijke maat ontstaat er al heel snel handelingsperspectief voor jou en mij. Je zet makkelijker kleine veranderstappen dan grote. Kleine zijn te overzien en je ziet direct in je eigen omgeving het verschil. Het mooie is dat uiteindelijk al die kleine stappen samen weer een grote impact hebben op de samenleving.

Sta je hier voor open dan is mijn voorstel om de komende maand zo’n klein veranderstap te zetten. Samen gaan wij zo klimaatverandering tegen en verduurzamen wij onze samenleving. Het mooie is dat iedereen dit kan doen. Ook je eigen portemonnee vaart er wel bij.

Wat suggesties voor zo’n kleine veranderstap.
Kies je de fiets als vervoermiddel voor je woon werkverkeer en korte afstanden. Dan vermijd je onnodige uitstoot van CO₂ en stikstof. Fietsen is gezond, je spaart ruimte, uiteindelijk kunnen we toe met minder wegen. We ontzien het landschap en geven meer ruimte aan flora en fauna en we verbeteren de luchtkwaliteit.

Je kan korter gaan douchen. Dat zorgt voor een aanzienlijke en eenvoudige vermindering van het waterverbruik en CO₂ uitstoot. Structureel 5 minuten douchen in plaats van de gemiddelde douchetijd van 9 minuten bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 15.000 liter warm water en 60 m3 gas. Korter douchen vermindert ook nauwelijks je douchegemak.

Kies je bewust voor voedsel van dichtbij op je bord, uit je eigen streek, uit het seizoen en rechtstreeks van de boer. Dan krijgt de boer weer een eerlijke prijs voor zijn werk. Dan kunnen boeren het land weer verbouwen met meer respect voor de natuur. Je weet dan waar ons voedsel vandaan komt en hoe het is geproduceerd. Geen onnodige vervoersbewegingen meer over de hele wereld om het voedsel op ons bord te krijgen. Dan zet je letterlijk onze boeren, natuur en landschap niet in de uitverkoop.

Kleine stapjes die eigenlijk iedereen wel kan nemen. In september zijn wij de campagne De Kortste Weg gestart. Om inwoners van Zuid-Holland te verleiden vaker en meer te eten uit de eigen regio. Handelingsperspectief om op een makkelijke manier kennis te maken met voedsel van dichtbij. Gezond en lekker, maar ook om samen te investeren in elkaar en in een duurzame samenleving.

Iedere dag opnieuw kan je een keuze maken om persoonlijk een kleine veranderstap te zetten.
Doe je mee?