PFAS, PFAS en nog meer PFAS

PFAS, PFAS en nog meer PFAS

Eindelijk staat het gebruik van PFAS-stoffen in de industrie hoger op de provinciale agenda. Op 1 september organiseerde de provincie Zuid-Holland in Dordrecht een hoorzitting over Chemours. Vlak voor deze hoorzitting was het ook weer raak. Chemours had weer een illegale lozing van trifluorazijnzuur (TFA) en werd daarop betrapt.  We zijn de tel kwijtgeraakt van alle illegale lozingen van Chemours. De bedrijfsmoraal is zeer ver te zoeken bij dit bedrijf.

6 september 2023

In plat Nederlands: “ze blijven de boel belazeren”.
Zeker gezien het gebrek aan ethiek en moraal van de betrokken bestuurders van Chemours. Hoog tijd voor een definitieve sluiting. Hoelang gaat de overheid dit nog tolereren. Er is nu een last onder dwangsom van € 125.000 per overtreding opgelegd, met een max. van € 1,25 miljoen. Dat is op zich al een lachertje. Alsof het een eerste overtreding betreft. Of de bedrijfswinsten niet toereikend zijn. De boete is in verhouding tot de omzet zo laag dat die ook geen effect sorteert. Over 2022 was de omzet van The Chemours Company € 6,79 miljard en de verwachte omzet voor 2023 is € 6.183 miljard. Waar hebben we het over.

De hoorzitting van vrijdag 1 september was zeer emotioneel en indringend. De bevolking rond Chemours is de wanhoop nabij. Wat kan nog wel en wat kan niet meer en hoe hou ik mijn kinderen veilig en gezond. Wij steunen de oproep tot een algemeen bevolkingsonderzoek. Maar waar ga je beginnen. Volgens het RIVM is alle oppervlakte- en grondwater in Zuid-Holland vervuild met PFAS-stoffen. Iedere dag vergiftigen wij ons meer en meer.

Op woensdag 6 september is het tweede deel van de hoorzitting. Dan gaan wij wat meer in op de rol van de provinciale overheid. Het gaat niet alleen om het gedrag van bedrijven zoals Chemours, maar ook om de mogelijkheid die ze decennialang legaal hebben gekregen van de overheid om te produceren met vergunningen, wat heeft bijgedragen aan de vervuiling van onze leefomgeving. Eigenlijk een triest verhaal hoe provincie, gemeenten, waterschappen en omgevingsdiensten de bevolking zo in de steek hebben gelaten en het bedrijfsleven ruim baan heeft gegeven door absurd hoge lozingsnormen voor water, lucht en bodem in de vergunningen op te nemen. Zie onze inspreektekst hier

Als NMZH hopen wij dat Provinciale Staten op korte termijn het beleidskader VTH gaat herzien: Revisievergunningen om tot minimalisering en uitfasering van PFAS-stoffen te komen. In combinatie met een actieve lobby richting Brussel om alle PFAS-stoffen en de potentieel Zeer Zorgwekkende Stoffen te verbieden in Europa. We hebben aangeboden hierbij de helpende hand te bieden.

Als consument kunnen wij zelf ook een bijdrage leveren door de producten waar PFAS-stoffen in zijn verwerkt NIET meer te kopen. Om je te helpen de verantwoorde keuze te maken, dit zijn producten waar PFAS in zit:

Anti-aanbaklaag bij pannen, Bakpapier, Blusschuim (brandblusser), Buitensportkleding, Cosmetica (bv. zonnebrandcrème), Impregneermiddel (voor kleding), Regenkleding, Ski-wax, Smeermiddel (bijv. voor fietsketting), Tapijt, Tapijtreinigers, Pizzadoos. Je kan ook bij de productbeschrijving kijken of er poly- en perfluoralkylstoffen bij de productinformatie staat.

Samen kunnen wij het verschil maken door deze producten niet meer te kopen!

Blog door: