Blog: Goed voorbeeld, doet volgen: Duurzame Huizenroute 2017

28 september 2017

Blog: Goed voorbeeld, doet volgen: Duurzame Huizenroute 2017

Als wij de klimaatdoelen in Parijs willen halen moet onze samenleving met een factor vijf terug in het gebruik van grondstoffen en milieubelasting om economisch groei en een prettige leefomgeving te kunnen blijven combineren. De uitdaging is meer met minder. Daar bestaat geen kant en klare oplossing voor. Overheid, bedrijfsleven en wij zelf zullen ieder vanuit onze eigen positie en naar vermogen hieraan een bijdrage moeten leveren. Steeds meer mensen hebben of overwegen om hun eigen woning te verduurzamen. Door energie te besparen en het opwekken van duurzame energie kan iedereen ook zelf een belangrijke bijdrage gaan leveren.

In Zuid-Holland zijn prachtige en inspirerende voorbeelden van inwoners die zelf het initiatief hebben genomen om hun woning te verduurzamen. Veel mensen denken na om ook deze stap te gaan zetten. Maar missen vaak de juiste informatie om antwoorden te vinden op hun vragen. De drempel om dan echt dé stap te zetten blijft dan nog te hoog en voor velen blijft het dan bij een leuke gedachte of goede voornemens. Er zijn veel websites waar je informatie kan weghalen, www.milieucentraal.nl, www.bespaarlokaal.nl, www.energieloket.nl om er een paar te noemen.

Maar één daarvan www.duurzamehuizenroute.nl brengt je ook echt in contact met mensen die de stap al hebben genomen. Zij zijn bereid je alle informatie te geven en stellen daarvoor ook hun huis open. Zelf een kijkje nemen en een ervaringsdeskundige raadplegen bij de ideeën die je hebt geeft antwoord op veel vragen en inspiratie.

Ieder jaar wordt er een duurzame huizenroute georganiseerd. Ook bij jou in de buurt. Inspirerende voorbeelden. Wil je meer weten over het verduurzamen van je huis en comfortabeler wonen? Of staat er een verbouwing op de planning en kijk je naar energiebesparende mogelijkheden? Wil je de ideeën die je hebt bespreken met een huiseigenaar van een duurzame woning en wil je ervaringen uit de eerste hand horen, dan is dit je kans.

Veel huiseigenaren zijn het hele jaar door via www.duurzamehuizenroute.nl bereikbaar voor vragen of aanvullende informatie. Dit kan door middel van een contactformulier bij de woning. Bekijk de duurzame huizen bij jou in de buurt. Je kunt ook zoeken op bouwjaar, type woning of kenmerk, zodat de voorbeelden ook goed aansluiten bij je eigen woningsituatie en de maatregelen die je overweegt te gaan nemen. De duurzame huizenroute 2017 is dit jaar van 4 t/m 11 november. Er zijn voldoende woningen in je eigen omgeving die meedoen. Dus pak de fiets en laat je inspireren.

Individueel zullen wij allemaal uiteindelijk de stap naar een verdere verduurzaming in je eigen woonomgeving moeten gaan zetten. De klimaatdoelen van Parijs zijn alleen te bereiken als iedereen daar ook een bijdrage aan wil leveren.