Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland Samen voor een mooi en duurzaam Zuid-Holland
Menu
Rotterdam The Hague Airport

Rotterdam The Hague Airport

De NMZH is lid van de Commissie Regionaal Overleg Rotterdam The Hague Airport (CRO RTHA). De CRO heeft als taak om door overleg tussen de leden van de commissie een gebruik

van de luchthaven te bevorderen dat zoveel mogelijk recht doet aan de belangen van die leden. De CRO RTHA wordt gevormd door vertegenwoordigers van de lokale en regionale overheden, de luchtvaartsector, milieuorganisatie(s) en bewonersvertegenwoordigers. Daarnaast wordt de commissie ondersteund door een externe adviseur.

NRD bestemmingsplan en luchthavenbesluit RTHA

In 2014 zijn de notities Reikwijdte en Detailniveau (NRD) voor het bestemmingsplan en het luchthavenbesluit van RTHA gepubliceerd. Met het bestemmingsplan en het luchthavenbesluit zou de uitbreiding van RTHA mogelijk gemaakt kunnen worden. Het ontwerp bestemmingsplan is eind 2015 gepubliceerd, inclusief het bijbehorende milieueffectrapport. In een zienswijze hierop heeft de NMZH aangegeven dat het bestemmingsplan niet vooruit zou moeten lopen op het luchthavenbesluit waarin een eventuele uitbreiding van het aantal vluichten wordt geregeld. Ook heeft de NMZH haar zorgen uitgesproken dat meer ruimte voor kantoren en bedrijven kan leiden tot leegstand elders omdat de vraag hiernaar onvoldoende is aangetoond. Daarnaast vindt de NMZH dat meer geluidsoverlast voor omwonenden de natuurgebieden in de omgeving van de luchthaven niet zou moeten worden toegestaan.

In maart 2016 heeft RTHA de rapporten gepresenteerd die horen bij de onderbouwing van haar uitbreidingsplannen en de basis moeten dienen voor hun aanvraag van een nieuw luchthavenbesluit.  Dit luchthavenbesluit zal naar verwachting in 2017 genomen gaan worden. De NMZH zal als lid van de Commissie Regionaal Overleg (CRO) het gesprek aan gaan met bewoners, overheden, de luchthaven en andere betrokkenen over de toekomst van de luchthaven. De NMZH is hierbij van mening dat een verdere ontwikkeling van RTHA niet ten koste mag gaan van de kwaliteit van de leefomgeving.

 

Meer informatie? Neem contact op met Susanne Kuijpers.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Aanmelden
Volg ons via social media