Uitnodiging ‘100 bomen 100’ project

Uitnodiging '100 bomen 100' project

Graag nodigen we je uit om mee te doen aan het bijzondere project 100 bomen 100. De provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit (PARK), de Provincie Zuid-Holland en de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland doen een oproep om locaties aan te dragen. Waar kun je in de provincie Zuid-Holland een boom planten die meer dan 100 jaar oud kan worden? Wat zijn plekken waar een goed gekozen boom van grote waarde voor het landschap kan zijn?

8 juni 2023

Bijgaand een brochure die het project toelicht, met daarin een link naar de ‘spelregels’. Je kunt ook direct naar de website gaan voor de brochure en spelregels: https://www.zuid-holland.nl/PARK. Eventuele vragen én de voorstellen voor locaties graag sturen naar: hgm.maagdenberg@pzh.nl

Locatie voorstellen mogen door iedereen worden gedaan, dus gemeentes, verenigingen, bedrijven en individuele burgers. De spelregels geven aan waar je op moet letten. Denk in ieder geval aan: Kan op deze locatie een boom inderdaad minimaal 100 jaar oud worden, staat de eigenaar van de grond achter het plan, omarmen de mensen die deze plek gebruiken het idee en is de boom een betekenisvolle toevoeging aan de locatie?

Inzendingen moeten uiterlijk 15 juli 2023 bij ons binnen zijn. Wij selecteren voorstellen die kansrijk zijn en die een mooie spreiding opleveren van plekken, betrokkenen en boomsoorten. Vanaf november 2023 planten we deze 100 bomen – met een mooi feest, want we planten 100 monumenten voor de toekomst.

Voor wie nu denkt: Waarom maar 100 bomen? Juist in Zuid-Holland is het bijzonder moeilijk ervoor te zorgen dat een boom minstens 100 jaar oud wordt. Dat is de uitdaging! En daarmee jaagt dit project een discussie aan over bomen, landschap en toekomst – een discussie die wat ons betreft leidt tot heel veel meer bomen, en heel veel meer oude bomen!

Wij zien uit naar de voorstellen!

Lees hier de brochure ‘100 bomen 100 jaar’

Profiel Nienke Schuil

Nienke Schuil

Regisseur ruimtelijke ontwikkeling, landschap en natuur