Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland Samen voor een mooi en duurzaam Zuid-Holland
Menu
Natuurgidsenopleiding Delft 2019-2020

Natuurgidsenopleiding Delft 2019-2020

Organisatie:IVN Afd. Delft

Tijd:19.30 uur

Datum:16 januari 2019

Locatie:De Papaver

Adres:Korftlaan 6, Delft

Kosten:gratis

Meer informatie:zie webstie

Bezoek website

De IVN Natuurgidsenopleiding is er voor iedereen die natuurgids wil worden. Het is een unieke opleiding die zijn sporen volop heeft verdiend. Gemiddeld worden er 12 opleidingen per jaar gegeven verspreid door het land. IVN heeft sinds het begin van haar bestaan meer dan 16.000 natuurgidsen opgeleid.

De IVN Natuurgidsenopleiding (NGO) is er voor de natuurliefhebber die serieus aan de slag wil met kennisoverdracht en natuurbeleving. Deze opleiding is bedoeld voor mensen die zich actief willen inzetten als IVN Natuurgids of als vrijwilliger. Het is een opleiding voor en door vrijwilligers.

Wil je weten of er bij jou in de buurt binnenkort een Natuurgidsenopleiding start? Ga dan direct naar het overzicht van Aankomende Natuurgidsenopleidingen.

Wat leer je?
Je doet in de Natuurgidsenopleiding vaardigheden op om groene activiteiten te organiseren en te begeleiden, zoals het opzetten en leiden van excursies, het ontwikkelen van wandelroutes, het werken met basisschoolleerlingen en meer. Bovendien leer je je eigen regio goed kennen, met zijn eigen natuur- en cultuurhistorische kenmerken en waarden. De opleiding bestaat over het algemeen uit 5 blokken:

kennismaking en oriƫntatie
bodem, water en flora
fauna
ecologie
landschap
Door de hele opleiding heen wordt daarnaast veel aandacht besteed aan het onderwerp duurzaamheid en aan het ontwikkelen van gidsvaardigheden.

In deze video zie je natuurgids Arthur aan het werk:
Hoeveel tijd kost het?
De opleiding tot natuurgids duurt anderhalf tot twee jaar. Er zijn meestal 30 theoriebijeenkomsten en ongeveer 20 praktijkopdrachten. Daarnaast is er steeds flink wat huiswerk te maken en krijgt de deelnemer zowel individuele als groepsopdrachten. Je moet rekenen op een gemiddelde tijdinvestering van 6 uur per week (de vakanties uitgezonderd). De opleiding wordt afgerond met een praktijkopdracht, die meestal in samenwerking met andere cursisten uitgevoerd wordt. De Natuurgidsenopleiding wordt bekroond met een landelijk erkend diploma.

Een NGO volgen
Als je overweegt een NGO te gaan volgen, neem dan ruim van te voren contact op met de afdeling van je keuze. Vaak zijn er informatiebijeenkomsten, waarop je je kunt laten voorlichten. Hieronder staat een overzicht van afdelingen die gaan starten met de Natuurgidsenopleiding en een overzicht van afdelingen die net zijn gestart. Neem voor overige informatie over de NGO contact op met het IVN Cursushuis via cursushuis@ivn.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Aanmelden
Volg ons via social media