Servicepunt Energie Lokaal Zuid-Holland

Nederland is toe aan duurzame energie. De Natuur- en Milieufederaties willen daarom een helpende hand bieden aan initiatieven die zelf energie willen gaan opwekken. Dat doen we via de Energieservicepunten. De Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland verzorgt het Servicepunt Energie Lokaal Zuid-Holland.

Wat kun je verwachten van het Servicepunt Energie Lokaal Zuid-Holland?

• Wij kennen en onderhouden contact met talrijke Zuid-Hollandse initiatieven en brengen ze ook met elkaar in contact. Zo ontstaat een levendig netwerk, dat enthousiasmeert en onderlinge uitwisseling mogelijk maakt.
  • Wij bieden een loket voor vragen. Het servicepunt is zo dé plek voor informatie en advies, kennisuitwisseling en het leggen van contacten op het terrein van lokale duurzame energie.
  • Wij denken met je mee bij het opzetten en opschalen van lokale duurzame energie-initiatieven. Lopen initiatieven tegen belemmeringen of vragen aan die we samen niet weten op te lossen, dan benaderen we een expert uit ons netwerk of een ander initiatief dat een oplossing weet. Wij ontwikkelen daarvoor een database met ervaren mensen.
  • Afhankelijk van de situatie kunnen wij maatwerk bieden om het lokale energie-initiatief verder te helpen. Hierbij valt te denken aan ruimtelijke ordeningsaspecten, advies over het contact met de gemeente of hulp bij het maken van publiciteit.
  • Ook organiseren wij uitwisselings- en kennismomenten voor lokale initiatieven. Bijvoorbeeld bijeenkomsten en workshops over actuele thema’s zoals ledenwerving en salderen. Of een excursie naar een inspirerend initiatief in de provincie Zuid-Holland.

Initiatieven in Zuid-Holland

lokale duurzame energie-initiatieven in Zuid-HollandOp dit moment zijn er in de provincie Zuid-Holland 29 duurzame energie-initiatieven actief. U kunt de verschillende initiatieven bekijken op de website van Hier Opgewekt.

Het Servicepunt Energie Lokaal Zuid-Holland komt voort uit het project Hier Opgewekt, een gezamenlijk project van De Natuur en Milieufederaties en de HIER Klimaatcampagne in de periode 2011-2013.

En meer…

In samenwerking met Bespaar Lokaal kan de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland u ook ondersteunen bij:

• het opzetten van een energieloket;
  • het vergroten van de vindbaarheid van uw energieloket;
  • het selecteren van wijken voor gerichte acties;
  • het organiseren van een bespaartour, zonnetour, warmtetour of een regionale campagne met energieinitiatieven;
  • het delen van kennis en ervaringen over energiebesparing en duurzame energie (Community of Practice);
  • het opleiden en begeleiden van energiecoaches en energieambassadeurs;
  • het organiseren van regionale kennissessies, en
  • het uitvoeren van warmtescans als basis voor advies.

Meer informatie

Voor meer informatie over het Servicepunt Energie Lokaal Zuid-Holland of  samenwerkingsmogelijkheden  kunt u contact opnemen met Bert Bakker.