Postcode Loterij: 2,25 miljoen euro voor de Natuur- en Milieufederaties

27 januari 2015

Postcode Loterij: 2,25 miljoen euro voor de Natuur- en Milieufederaties

Bijna honderd goede doelen ontvangen dit jaar een schenking van de Postcode Loterij. Tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in het DeLaMar Theater in Amsterdam, maakte de loterij bekend dat zij dit jaar een recordbedrag van ruim 312 miljoen euro doneert aan al deze goede doelen die werkzaam zijn op het gebied van mens en natuur in binnen- en buitenland. De Natuur en Milieufederaties ontvangen 2,25 miljoen euro. “De Natuur en Milieufederaties zijn ontzettend blij met de bijdrage van de Postcode Loterij voor ons werk aan een mooi en duurzaam Nederland”, aldus voorzitter Joris Hogenboom van De Natuur en Milieufederaties. “Deelnemers van de loterij bedankt!”

Er zijn extra schenkingen voor onder meer Het Nederlandse Rode Kruis, Artsen zonder Grenzen en Stichting Vluchteling voor noodhulp en het versterken van de positie van meisjes en vrouwen.

De Congolese gynaecoloog en mensenrechtenactivist Dr. Denis Mukwege sprak tijdens het Goed Geld Gala. Hij won in 2014 de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken van het Europese Parlement voor zijn onuitputtelijke inzet voor de rechten van vrouwen in zijn land. Dr. Mukwege ontving op het Goed Geld Gala een schenking van 1 miljoen euro voor zijn Panzi-ziekenhuis in de Democratische Republiek Congo. Dit bedrag wordt uitgekeerd via Stichting Vluchteling. Met deze bijdrage wordt de zorg voor slachtoffers van seksueel geweld verbeterd.

‘Sweetie’ krijgt vervolg

Terre des Hommes krijgt dit jaar een extra schenking voor het vervolg op ‘Sweetie’, het project waarmee Terre des Hommes in 2013 al 1.000 plegers van webcamseks met kinderen wist te ontmaskeren. Met de schenking van ruim 3,8 miljoen euro kan Terre des Hommes samen met nationale en internationale specialisten de strijd tegen webcamseks met kinderen op grote schaal voortzetten.

Extra hulp voor mensen in conflictgebieden

Er zijn uitzonderlijk veel humanitaire crises die ervoor zorgen dat er momenteel meer dan 50 miljoen mensen op de vlucht zijn, in onder meer Syrië, Zuid-Soedan, Irak en de Centraal Afrikaanse Republiek. De Postcode Loterij maakt extra geld vrij voor noodhulp. Het Nederlandse Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen krijgen ieder vijf miljoen euro voor het verbeteren van de omstandigheden voor vluchtelingen die van huis en haard verdreven zijn. Ook VluchtelingenWerk Nederland ontvangt een extra bijdrage van één miljoen euro om de vele extra vluchtelingen in Nederland de hulp te bieden die zij nodig hebben.

Meer miljoenenschenkingen voor mens en natuur

Ook een aantal innovatieve Droomfonds-projecten kan dit jaar doorgang vinden. Zo ontvangt Sea Shepherd van de Postcode Loterijen in Nederland, Zweden en Groot-Brittannië een bedrag van 8,3 miljoen euro voor hun strijd tegen illegale visserij en stroperij in de Zuidelijke Oceaan. Het Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten, ARK en de Vogelbescherming Nederland krijgen een schenking van 13,5 miljoen euro voor het natuurherstel in en om het Haringvliet.

De miljoenenschenkingen aan goede doelen zijn mogelijk gemaakt door de 2,5 miljoen deelnemers van de Postcode Loterij. Van ieder lot dat zij kopen gaat de helft naar goede doelen. De Postcode Loterij steunt in 2015 bijna 100 goede doelen.

Corinne Ellemeet (Netwerkdirecteur van De Natuur en Milieufederaties), Sonja Sars (secretaris van De Natuur en Milieufederaties), Judith Lingeman (hoofd afdeling Goede Doelen van de Nationale Postcode Loterij) en Joris Hogenboom (voorzitter van De Natuur en Milieufederaties) Foto: Roy Beusker Fotografie
Corinne Ellemeet (Netwerkdirecteur van De Natuur en Milieufederaties), Sonja Sars (secretaris van De Natuur en Milieufederaties), Judith Lingeman (hoofd afdeling Goede Doelen van de Nationale Postcode Loterij) en Joris Hogenboom (voorzitter van De Natuur en Milieufederaties)
Foto: Roy Beusker Fotografie