Goede initiatieven voor gebruik industriële restwarmte en stoom

Deze week werd bekend dat het Warmtebedrijf Rotterdam, samen met Visser & Smit Hanab, een warmtenet gaat aanleggen in de regio Rotterdam. Dankzij dit warmtenet wordt restwarmte die vrijkomt bij industriële processen, gebruikt voor verwarming van woningen en bedrijven in Rotterdam Zuid. Om het net op te bouwen wordt dit voorjaar gestart met de aanleg van een 26 kilometer lang leidingennetwerk. Als het netwerk gereed is, ontvangen in 2013 zo’n 50.000 woningen duurzame warmte. Vooralsnog is de afval- en energiecentrale van AVR-Van Gansewinkel de enige leverancier.

Goede start

De NMZH vindt het positief dat het gebruik van industriële restwarmte, na een aanloop van enkele jaren, nu werkelijk doorzet. In de Rotterdamse haven komt veel warmte vrij bij industriële processen. Tot nu toe wordt die warmte veel te weinig gebruikt. Het is goed dat deze verspilling nu wordt aangepakt en de CO2-uitstoot wordt verminderd. Wij hopen dat deze start het begin is van een breder gebruik van industriële restwarmte.

Ook begin van een stoomnetwerk

Half februari werd bekend dat netwerkbedrijf Stedin in de Botlek is begonnen met de aanleg van een stoomnetwerk. Ook daarbij is afvalbedrijf AVR-Van Gansewinkel betrokken (als stoomleverancier). Chemiebedrijf Emerald Kalama Chemical zal de stoom gaan gebruiken. Verder zijn ook het Havenbedrijf Rotterdam en ontwikkel- en bouwbedrijf Visser & Smit Hanab betrokken bij de ontwikkeling van het stoomnetwerk. De NMZH is tevreden dat het oorspronkelijke idee van een “Boltlek-loop”, een netwerk waarop meerdere bedrijven hun stoom kunnen aanleveren en afnemen om zo tot een hogere energie-efficiëntie te komen, nu daadwerkelijk zijn start vindt met de eerste klanten. Wij hopen dat in de toekomst een verdere uitbouw plaatsvindt.

Bert BakkerLinkedin profiel van Bert Bakker
Adviseur Duurzame Haven en Industrie (extern)
b.bakker@milieufederatie.nl