Delflandse poorten open voor vis!

Op dinsdag 16 juli heeft het Hoogheemraadschap van Delfland een vislift in Midden-Delfland onthult. Door de vislift worden de natuurlijke migratieroutes van vissen weer hersteld. De Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland was bij de onthulling van de vislift aanwezig en is blij met deze maatregel van het Hoogheemraadschap die bijdraagt aan het versterken van de ecologie.

Vissen trekken van nature van de ene plaats naar de andere. Dat doen ze om voedsel te zoeken, om zich te kunnen voortplanten of om te overwinteren. Stuwen, gemalen en sluizen staan dit in de weg. Daarom neemt het Hoogheemraadschap van Delfland maatregelen om er voor te zorgen dat vissen vanuit zee Delflands water in kunnen zwemmen. En wil Delfland obstakels opheffen, zodat vissen zich door alle vaarten en sloten vrij kunnen bewegen. Dit betekent onbelemmerde uitwisseling van vissen, tussen slootjes en grotere vaarten en kanalen, en tussen die kanalen en de zee.

De vislift is een innovatief concept dat vissen zoals de aal, snoek, stekelbaars en voorn in het voorjaar het gemaal van de vaart naar de polder laat passeren en in het najaar andersom. De vislift in Midden-Delfland staat niet op zichzelf, maar is onderdeel van een totaalpakket aan maatregelen vanuit de Kaderrichtlijn Water (KRW) om de ecologische waterkwaliteit te herstellen. Het herstel van natuurlijke migratieroutes van vissen maakt hier deel van uit.

Meer informatie over de vislift is te vinden op www.hhdelfland.nl/vis en in dit filmpje.

vislift_midden-delfland

Susanne KuijpersLinkedin profiel van Susanne Kuijpers
Plaatsvervangend directeur/Regisseur RO, natuur en landschap
s.kuijpers@milieufederatie.nl