Barendrecht wordt steeds duurzamer: Duurzaamheidskring Barendrecht

De gemeente Barendrecht heeft, mede dankzij wethouder Bas Nootenboom, het initiatief genomen om een Duurzaamheidskring op te zetten. De gemeente is actief op zoek gegaan naar verschillende bedrijven en personen om deze kring op te richten. Al snel kwamen zij uit op een dertiental partners, uiteenlopend van een dominee en een radiopresentator tot grote bedrijven als The Greenery en de Rabobank. Nu deze kring van partners een aantal keer bij elkaar is geweest en tijdens de Dag van de Duurzaamheid (11-11-2011) officieel gelanceerd is, is de gemeente zelf ook één van de partners geworden. De gemeente faciliteert nu voornamelijk, en het is de bedoeling dat de duurzaamheidskring zich als een olievlek gaat verspreiden.

Flinke uitbreiding aantal partners

Dat lijkt te gebeuren! Ondertussen hebben 40 partners de ‘Verklaring van Barendrecht’ ondertekend. Deze bedrijven, personen en de gemeente werken aan drie businesscases: het verduurzamen van bestaande woningen, het verduurzamen van de logistieke vervoerswegen en –middelen en het aanbieden van duurzame elektronische installatiepakketten. Zo werken de partners op een concrete manier aan een duurzamer Barendrecht.

Pionierswerk Barendrecht

Vanzelfsprekend ondersteunt de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland de Duurzaamheidskring Barendrecht van harte. Op een mooie manier werken gemeente, bedrijven en maatschappelijke organisaties samen aan een mooi en duurzaam Zuid-Holland. Wij hopen dat vele gemeenten het voorbeeld van Barendrecht zullen volgen en ook een Duurzaamheidskring zullen opstarten. Dankzij het pionierswerk van Barendrecht hoeven andere gemeenten het wiel niet opnieuw uit te vinden.

Bert BakkerLinkedin profiel van Bert Bakker
Adviseur Duurzame Haven en Industrie (extern)
b.bakker@milieufederatie.nl